SEGRE

PATRIMONI RECUPERACIÓ

Balaguer descobreix a la muralla l'antic pou de gel del segle XVIII

Els treballs arqueològics permeten trobar els túnels d'accés en tots dos costats

Un dels accessos al túnel del pou trobat aquesta setmana.

Un dels accessos al túnel del pou trobat aquesta setmana.PAERIA BALAGUER

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Museu de la Noguera ha localitzat aquesta setmana l’antic pou de gel de Balaguer, gràcies a la intervenció arqueològica a la zona del Portal del Gel que es va iniciar la setmana passada. Els treballs han permès descobrir i documentar el túnel d’accés a la part superior del pou.

Segons l’arqueòloga del Museu de la Noguera, Eva Solanes, pel que sembla es tracta de l’entrada original al túnel per la part superior, que s’ha localitzat dins de la muralla medieval. El túnel es troba en perfecte estat, tot i que està tapiat, ple de runa i terra, per la qual cosa encara no s’ha pogut accedir al pou de gel.

A aquesta entrada superior se n’afegiria una altra d’inferior, de la qual també es tenen referències sobre la seua possible ubicació.

Abans de la intervenció arqueològica ja s’havia portat a terme una recerca d’informació a través de testimonis de la capital i a través de la investigació en les memòries arqueològiques de l’arxiu comarcal, que van constatar que el primer contracte d’arrendament del pou de gel de Balaguer dataria del 1724, coincidint amb la data de construcció de molts dels pous de gel de Catalunya. La investigació segueix i compta amb la col·laboració d’un equip interdisciplinari format per historiadors, tècnics de l’arxiu i el suport de l’oficina tècnica de la Paeria.

En pròximes actuacions està prevista una prospecció amb georadar o electromagnètica per documentar la ubicació exacta del pou, les seues dimensions i l’estat de conservació.

La directora el Museu de la Noguera, Carme Alòs, va apuntar que el descobriment suposa un valor afegit a la recuperació patrimonial. Va assegurar que Balaguer guanyarà en el futur un nou espai patrimonial amb l’objectiu que acabi sent visitable.

tracking