SEGRE

ENERGIA RENOVABLES

Una dotzena de municipis de Lleida apliquen ja moratòries a les centrals eòliques i solars

Un any de suspensió de llicències mentre aproven plans urbanístics per decidir on instal·lar-les || Un fre que partits, entitats ecologistes i plataformes veïnals reclamen per a tot Catalunya

Panells solars a Talarn, un dels municipis que suspenen llicències.

Panells solars a Talarn, un dels municipis que suspenen llicències.AE 3000

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Almenys una dotzena de municipis de Lleida apliquen una moratòria a grans centrals solars i eòliques, una cosa que partits polítics, associacions ecologistes i plataformes veïnals reclamen per a tot Catalunya. La llista inclou per ara Algerri, Bellaguarda, Fulleda, la Granadella, Granyena de les Garrigues, els Omellons, Ossó de Sió, la Pobla de Cérvoles, el Soleràs, Talarn, els Torms i el Vilosell. Altres ajuntaments valoren afegir-s’hi en els pròxims mesos arran de l’allau de projectes d’energies renovables, amb més de cent plantes fotovoltaiques i quaranta-cinc parcs eòlics en tramitació a les comarques lleidatanes.

Els ajuntaments paralitzen projectes d’energies renovables mitjançant edictes de suspensió de llicències, que els permeten rebutjar-los durant un o dos anys. Aquest és el termini que els atorga la llei per establir en plans urbanístics en quines zones i sota quines condicions poden instal·lar-se molins de vent i grans extensions de plaques fotovoltaiques.

La pràctica totalitat d’aquests edictes fixa la suspensió de llicències durant un màxim d’un any. Només el de la Granadella apunta a “un any prorrogable a dos”, una cosa que la llei permet només en alguns casos.

Una vegada expira la moratòria no pot renovar-se, cosa que significa que la seua posada en marxa representa l’inici d’un compte enrere per aprovar la regulació municipal. Passat el termini, els ajuntaments es veuen obligats a tramitar els projectes que els presentin els promotors i a donar-los llicència si s’ajusten a la normativa ambiental i urbanística de la Generalitat.

Tenint en compte aquesta limitació de temps, l’ajuntament de Tremp ha iniciat el procés per regular la instal·lació d’energies renovables al POUM sense activar encara la suspensió de llicències, segons fonts municipals.

Les claus

POUM i ordenances. La gran majoria de municipis que regulen la instal·lació de molins i panells solars ho fan mitjançant la planificació urbanística. Tanmateix, alguns com Vinaixa ho fan a través d’ordenances.

Suspensió de llicències. La llei d’Urbanisme atorga als ajuntaments entre un i dos anys per elaborar els seus propis plans urbanístics sense haver de tramitar nous projectes que contravinguin aquesta futura planificació.

Una sola oportunitat. Si la planificació no està aprovada quan la suspensió de llicències expira, el consistori pot seguir tramitant els canvis, però no podrà negar-se a autoritzar projectes que compleixin la normativa.

Mobilització. La gran magnitud de projectes d’energies renovables, la ràpida proliferació i la concentració en mans d’unes quantes firmes del sector energètic i fons d’inversió han desencadenat un moviment que exigeix un model d’energia més distribuïda al territori i que es basi en fórmules de cooperació. Aquesta serà una de les reivindicacions d’una manifestació que es farà avui a Barcelona.

tracking