SEGRE

MUNICIPIS MILLORES

Ajuts per rehabilitar façanes i teulades a Talarn

Convocatòria de 18.000 euros per frenar la despoblació

Un dels habitatges del centre de Talarn.

Un dels habitatges del centre de Talarn.E. FARNELL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’ajuntament de Talarn ha activat una nova línia d’ajuts de 18.000 euros per a la rehabilitació de les teulades dels habitatges i façanes del centre urbà i aconseguir així frenar el deteriorament dels immobles i fins i tot el seu abandó. L’alcalde, Àlex García, va explicar que la convocatòria també pretén que la millora de les cases serveixi per mantenir una “certa estètica” al centre històric i afavorir l’arrelament de gent jove. “Tenim un gran nombre de cases deshabitades al centre i la majoria de les restants són segones residències, habitades per persones d’avançada edat i molt poques per famílies joves.”

Per al primer edil, aquesta línia d’ajuts permet a les famílies “arreglar” les cases i possibiliten frenar la despoblació dels pobles petits. L’import màxim per beneficiari per a la rehabilitació de façanes arriba als 1.500 euros, i als 3.000 en el cas de les teulades. El consell d’alcaldes del Pallars Jussà va aprovar l’any 2020 una moció per demanar ajuts a la Generalitat i fer una diagnosi de l’estat actual dels pobles, com a primer pas per a actuacions que afrontin la problemàtica de l’abandó d’habitatges dels pobles rurals.

L’ajuntament vol afavorir que es reformin els habitatges del centre perquè s’habitin

El Pallars Jussà és una de les comarques més despoblades de Catalunya, només al darrere de l’Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, Aran, el Priorat i la Terra Alta. També és la tercera amb la densitat de població més baixa després de l’Alta Ribagorça i el Sobirà.

L’any 2011 la comarca va arribar a tenir 14.374 veïns, una xifra que ha anat en descens i la tendència ha seguit baixant fins als 13.000 habitants l’any 2019.

tracking