SEGRE

URBANISME PLANIFICACIÓ

Una moratòria frenarà durant un any clubs de cànnabis a Solsona

L'ajuntament suspèn llicències i elaborarà una ordenança per regular-los

Imatge d’arxiu de la façana de l’ajuntament de Solsona.

Imatge d’arxiu de la façana de l’ajuntament de Solsona.AS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una moratòria frenarà durant un any la implantació a Solsona de clubs de fumadors de cànnabis. L’ajuntament ha suspès la concessió de llicències per a aquesta activitat mentre valora com regular-la al municipi.

L’alcalde, David Rodríguez (ERC), va explicar que el consistori va prendre aquesta decisió després que membres de dos associacions d’aficionats a fumar cànnabis acudissin a l’ajuntament, amb pocs dies de diferència, per informar-se sobre la possibilitat d’obrir un local cadascun a la capital del Solsonès.

Dos associacions de fumadors de cànnabis s’han interessat a obrir locals a Solsona

El primer edil va recalcar que la intenció de l’ajuntament “no és prohibir” els clubs de cànnabis a Solsona, sinó decidir on i en quines condicions poden establir-se. Per a això, preveu elaborar una ordenança municipal que “reguli les condicions tècniques i d’emplaçament dels locals destinats a clubs i associacions de cannbis en tot el municipi de Solsona”. Així consta a l’edicte que suspèn la concessió de llicències, publicat aquesta setmana, després que el ple de l’ajuntament aprovés aquesta decisió de forma unànime el 27 de maig passat.

Igual que Solsona, altres municipis de les comarques lleidatanes han establert en anys anteriors moratòries a aquest tipus d’establiments (vegeu el desglossament).

Val a recordar que el Parlament va aprovar l’any 2017 una llei per regular aquest tipus d’activitat a Catalunya. Va donar peu als primers clubs amb permisos a Lleida i a la resta del territori català, però va ser derogada tot just un any després.

La llei catalana per a aquests locals, rebutjada pel Constitucional

El Tribunal Constitucional (TC) va derogar el 2018 la llei catalana que regulava els locals per a clubs i associacions de fumadors de cànnabis.

Aprovada pel Parlament un any abans, el 2017, va quedar suspesa de forma cautelar al cap de poc d’entrar en vigor.

La sentència del TC va valorar que algunes de les disposicions de la llei xocaven amb diferents articles el Codi Penal. No hi ha hagut nova legislació des de llavors en aquesta matèria a Catalunya. 

Altres municipis de Lleida han adoptat també aquesta mesura

Almenys dos ajuntaments més de les comarques de Lleida es van acollir anys enrere a moratòries quan van rebre propostes per establir clubs de cànnabis als seus municipis. Ho va fer el consistori de Montferrer i Castellbò i també el de Ribera d’Urgellet, ambdós a l’Alt Urgell. En aquesta primera localitat, el període d’un any de suspensió de llicències va expirar i mai van tornar a saber de l’associació que s’havia interessat a establir un club al seu terme municipal. 

tracking