SEGRE

POLÍTICA INSTITUCIONS

Aragonès es compromet a desplegar la llei d'Aran i normalitzar l'aranès

Assegura que s'obrirà “una nova etapa marcada per la cooperació” amb el Conselh

Aragonès i Vergés durant el ple extraordinari d’ahir del Conselh Generau.

Aragonès i Vergés durant el ple extraordinari d’ahir del Conselh Generau.X.R.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El president, Pere Aragonès, es va comprometre ahir a desplegar la llei d'Aran i va apostar per “enfortir la cooperació” entre la Generalitat i el Conselh Generau. Durant la visita institucional a la Val, també va destacar la necessitat de normalitzar l'ús de l'aranès. La síndica, Maria Vergés, va recalcar la voluntat de recuperar la “relació bilateral”.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va afirmar ahir que “hem d’enfortir la cooperació” entre la Generalitat i el Conselh Generau i “en aquest sentit té un paper fonamental el desplegament efectiu de la llei d’Aran”. Aragonès va fer aquestes declaracions en la primera visita institucional a la Val i va dir que “vull que sigui un signe clar del reconeixement de la realitat nacional d’Aran per part del Govern”.

“Això s’expressa en l’enfortiment de la relació bilateral i el compromís de treballar amb el Conselh en la plena normalització de l’aranès”, va afegir. El president va apuntar que un dels reptes és incorporar l’occità “com una llengua no només pròpia d’Aran sinó també de treball de les institucions de Catalunya”.

Així mateix, va destacar que “estic convençut que obrirem conjuntament una nova etapa marcada per la cooperació institucional, que servirà per millorar la qualitat de vida de tots els aranesos”. Aquesta visita institucional va ser la segona d’Aragonès des que és president, després de la que va tenir lloc amb l’ajuntament de Barcelona.

Per la seua part, la síndica d’Aran, Maria Vergés, va recalcar “la voluntat dels dos governs de recuperar la relació bilateral des de la lleialtat i el respecte institucional”. Va assegurar que “hi ha diversos reptes davant” i va citar la política lingüística perquè és necessari “actuar de forma ràpida i contundent” per millorar la situació de l’aranès. També es va referir a assumptes relacionats amb les àrees de Salut i Serveis Socials. Vergés va agrair a Aragonès la “voluntat de reunir enguany la comissió bilateral” i va recordar que l’últim encontre va ser el gener de l’any passat.

La síndica, Maria Vergés, va agrair la voluntat de recuperar aquest mateix any la comissió bilateral

La síndica i el president van copresidir el ple extraordinari del Conselh Generau, que es va celebrar a la Casa Deth Senhor d’Arròs. En la sessió es va aprovar una declaració institucional de reconeixement a la gent gran de la Val (vegeu el desglossament).

Aragonès va iniciar la visita a Aran amb una reunió amb Vergés a la seu del Conselh Generau. Posteriorment, va mantenir un encontre amb l’equip directiu de l’Institut d’Aran. També va visitar l’Institut d’Estudis Aranesi-Acadèmia aranesa dera llengua occitana i el seu president, Jusèp Lois Sans, li va entregar un exemplar del nou diccionari catalanoaranès en versió occitana.

El primer periple del president a Lleida va començar dijous amb l’entrega a Tremp del Premi d’Honor de les Lletres Catalanes a Maria Barbal. Ahir al matí Aragonès va ser a l’ajuntament de Tremp i l’alcaldessa, Pilar Cases, li va assenyalar la necessitat d’impulsar el reg de la Conca de Tremp, que es troba en la primera fase. La primera edil va posar de relleu el Geoparc Orígens i va demanar al president apostar per les renovables però buscant l’opció que eviti que tinguin un impacte greu sobre el territori.

La Val celebra els trenta anys de la recuperació de l’autogovern La Val d’Aran celebrarà dijous vinent els trenta anys de la recuperació del Conselh Generau i de l’autogovern. Aquell dia tindrà lloc la tradicional Hèsta d’Aran.

En aquest sentit, el ple extraordinari del Conselh d’ahir va aprovar una declaració institucional d’entrega del Prèmi 17 de Junh a la gent gran de la Val. La síndica, Maria Vergés, va explicar que “ha estat el col·lectiu que més ha patit durant aquest any i mig de pandèmia”, i va agrair la seua “generositat, treball i aportació per construir la Val que avui coneixem”.

Per la seua part, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va assenyalar que “ens afegim com a Govern al reconeixement a totes les persones grans del nostre país i també especialment a les de la Val d’Aran”. Aragonès també va agrair el treball dels “serveis essencials, a la gent que ens ha curat i ens ha cuidat durant aquest últim any”.

“Tenim una oportunitat de negociació” El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va assegurar que “tenim l’oportunitat d’obrir una etapa de diàleg i negociació entre el Govern de Catalunya i l’Estat”. “La nostra proposta és clara: amnistia i autodeterminació”, va dir, i va afegir que “l’Estat ha de fer la seua”. Així mateix, va demanar el Govern central “coratge i valentia” per afrontar “els reptes de futur”, davant de l’intent de la ultradreta de manifestar-se en contra dels indults als líders independentistes empresonats pel referèndum de l’1-O.

Aragonès i Vergés durant el ple extraordinari d’ahir del Conselh Generau.

Aragonès i Vergés durant el ple extraordinari d’ahir del Conselh Generau.X.R.

tracking