SEGRE

AIGÜES POLÈMICA

Cisternes d'aigua a Sant Ramon per la calor i al tenir els pous inservibles

Nova polèmica amb el consell comarcal, al qual van demanar incrementar la dotació

Un camió cisterna al costat del dipòsit de Sant Ramon.

Un camió cisterna al costat del dipòsit de Sant Ramon.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els veïns de Sant Ramon van haver de recórrer ahir a un camió cisterna per proveir-se d’aigua potable, a l’haver esgotat la dotació habitual, que li serveix el consell comarcal, i que els motors que bomben cabal dels aqüífers locals s’espatllessin. L’alcalde, Aleix Bochaca, va assegurar que l’ens comarcal s’ha negat a augmentar el subministrament de forma excepcional i va expressar el seu malestar en aquest sentit.

Habitualment la localitat consumeix uns 90 metres cúbics d’aigua al dia, però la calor ha disparat la demanda punta a més de 150. La solució habitual, segons l’alcalde, és recórrer als pous, però l’avaria del bombatge ho va fer impossible.

El primer edil va haver de contractar un camió cisterna per sortir al pas de la situació.

Segons Bochaca, el reglament del consell obliga a assegurar el proveïment. Aquesta situació ja es va donar el 2019. La gestió de l’aigua enfronta des de fa anys ajuntament i consell. El consistori ha interposat en cinc anys cinc contenciosos contra el consell en desacord amb la gestió de l’aigua.

El president comarcal, Francesc Lluch, va rebutjar que s’hagi vetat subministrar més aigua a Sant Ramon. Va destacar que el problema és local i que el consell pot subministrar cisternes, però el consistori ha de pagar-les. A més, Lluch va atribuir l’incident a l’elevat consum de les granges i a la falta de manteniment del bombatge dels aqüífers. Va afegir que no disposa de cabal complementari per a Sant Ramon, ja que el dipòsit de Ferran proveeix altres municipis. També va dir que s’hauria pogut evitar si Sant Ramon hi hagués invertit “una petita part dels recursos destinats a litigis”.

Experts reclamen modernitzar regs per combatre les sequeres

El Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Catalunya va fer ahir una crida a les administracions perquè fomentin la modernització dels regadius per reduir la despesa d’aigua i combatre les sequeres futures. Ho va fer en el marc del Dia Mundial contra la Desertificació i la Sequera, que se celebra avui. En aquesta mateixa línia, Greenpeace va advertir que més del 75% del territori espanyol està en risc de desertificació i el 70% de les demarcacions hidrogràfiques tenen estrès hídric.

tracking