SEGRE

INSTITUCIONS 30 ANYS D?AUTONOMIA

“La Covid ha demostrat que fa falta més autogovern per a Aran”

El Conselh reclama més competències i finançament per a les que ja té || En una Hèsta d'Aran que homenatja les víctimes de la pandèmia i la tercera edat

L’Hèsta d’Aran va retre homenatge a la tercera edat, el col·lectiu més castigat per la pandèmia.

L’Hèsta d’Aran va retre homenatge a la tercera edat, el col·lectiu més castigat per la pandèmia.CGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

“La crisi de la Covid-19 ens ha convingut que ens fa falta més autogovern.” Així ho va afirmar ahir la síndica d’Aran, Maria Vergés, en l’acte institucional de l’Hèsta d’Aran. Va assegurar que la pandèmia ha demostrat la importància de disposar d’autonomia per “decidir les nostres prioritats” i “garantir l’assistència necessària” a la població de la Val. Per això, va reivindicar augmentar les competències del Conselh Generau, però també va recalcar la necessitat d’un finançament adequat perquè pugui exercir les que ja té (vegeu el desglossament).

El discurs de Vergés va estar precedit per la intervenció de la consellera de Feminismes i Igualtat, Tània Verge, que va afirmar que la cooperació amb el Conselh Generau s’“enfortirà”. Així mateix, va expressar la seua confiança que aquesta legislatura sigui “una fita històrica en el reconeixement de la singularitat d’Aran”.

En la mateixa línia, el president, Pere Aragonès, va publicar des de Barcelona un vídeo en occità a les xarxes socials, en què es va reafirmar en els compromisos que va adquirir fa tot just cinc dies en la seua primera visita institucional a la Val: reforçar les relacions bilaterals, avançar en el “reconeixement de la realitat nacional d’Aran” i en la “normalització de l’aranès”..

L’Hèsta d’Aran va commemorar el 30 aniversari de la restauració del Conselh, encara que gran part de la celebració es va dedicar a recordar els morts per la pandèmia i a homenatjar la tercera edat, el col·lectiu més castigat pel virus. Durant l’acte institucional es van llegir els noms dels difunts, mentre que nens i joves abillats amb vestits típics aranesos van dipositar una rosa blanca en memòria de cadascuna de les víctimes de la pandèmia.

Membres dels casals de jubilats de Vielha i Bossòst i usuaris de la residència Sant Antoni van rebre el premi Blancafort com a reconeixement institucional. Amparo Serrano, presidenta del casal de Vielha i segona síndica d’Aran després de la restauració del Conselh, va prendre la paraula per recordar la solitud dels padrins durant la pandèmia i dels que han mort sense poder acomiadar-se dels seus pròxims. La pluja va obligar a celebrar sota sostre l’hissat de la bandera d’Aran, així com les exhibicions de dansa.

Des de fons per a Cultura fins una federació esportiva pròpia Vergés va insistir que és “indispensable i urgent” desplegar la llei d’Aran i la de l’aranès, encara que va subratllar que també és “imprescindible” revisar competències que el Conselh ja té reconegudes, però que no tenen una dotació econòmica adequada. Va citar com a exemple les competències de la Val en matèria de serveis socials, sense un conveni amb la Generalitat per dotar-les de recursos.

Tampoc n’hi ha hagut mai, va apuntar, per a polítiques de l’administració aranesa en matèria de Cultura. “Des del 1997 no es revisa el conveni en matèria de Promoció Econòmica i Turisme”, va afegir, i va recordar que esperen exercir la competència en matèria d’Esports que la llei d’Aran atorga al Conselh per crear una federació aranesa d’esports d’hivern.

L’Hèsta d’Aran va retre homenatge a la tercera edat, el col·lectiu més castigat per la pandèmia.

L’Hèsta d’Aran va retre homenatge a la tercera edat, el col·lectiu més castigat per la pandèmia.CGA

tracking