SEGRE

EMERGÈNCIES EQUIPAMENTS

Aran tindrà helicòpter pel veto a utilitzar el del Govern

Perquè els Pompièrs facin rescats de muntanya a la Val

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Conselh Generau ha tret a concurs el contracte per llogar un helicòpter i contractar dos pilots per fer els serveis d’emergències i rescat de muntanya a la Val en els propers sis mesos, del juliol al desembre, segons va anunciar ahir la síndica, Maria Vergés. La inversió prevista és de 290.000 euros i els interessats poden presentar les seues ofertes fins al 3 de juliol.

Vergés va indicar que l’actuació està motivada pel veto de la Generalitat perquè siguin els Pompièrs d’Aran els que intervinguin en els rescats per aire de muntanya al territori aranès perquè en aquests casos està establert que actuï l’helicòpter dels Bombers de la Generalitat amb base a la Seu d’Urgell. Aran considera que el seu personal té un millor coneixement del territori.

Vergés va afegir que aquesta situació contravé els acords en el traspàs de competències respecte a emergències, que inclou, a més, transport sanitari i protecció civil. També està vinculat a la negativa de la conselleria d’Interior de dotar el cos de Pompièrs dels vehicles que cregui necessaris.

Assegura que s’incompleix l’acord sobre emergències a Aran que es va aprovar l’any 2019 per la Comissió Bilateral Generalitat-Conselh que atribueix les competències a Aran, amb el compromís que Interior aporti els vehicles “durant el període de transició per a la implementació del model de gestió integral”.. Pel que respecta als pilots, han de certificar que tenen 2.000 hores de vol com a pilot al comandament, un curs d’habilitació de grua SAR terrestre i 350 hores en activitats de llançament d’aigua.

La síndica va indicar que, de moment, el Conselh es planteja aquest servei durant mig any encara que no es descarta tornar a convocar un altre concurs per tenir un helicòpter permanent.

tracking