SEGRE

ENERGIA SOSTENIBILITAT

Vallfogona de Balaguer combat la pujada de la llum amb panells solars

Amb una compra col·lectiva de plaques fotovoltaiques per a autoconsum dels veïns

Una de les instal·lacions que ja s’han col·locat a Vallfogona de Balaguer.

Una de les instal·lacions que ja s’han col·locat a Vallfogona de Balaguer.BECQUEL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ajuntament de Vallfogona de Balaguer ha impulsat una compra col·lectiva d’instal·lacions fotovoltaiques per a autoconsum amb l’objectiu de combatre la pujada de la llum i aconseguir millors ofertes en la instal·lació. L’alcalde, Xavier Castellana, va explicar que la instal·lació d’aquests equips fotovoltaics “permet reduir de mitjana un 65% del cost de la factura elèctrica”.

El consistori ha iniciat una campanya per explicar als veïns de Vallfogona, la Ràpita i Hostal Nou i la Cudosa els beneficis que suposaran aquestes instal·lacions, “ja que començaran a estalviar a la seua factura elèctrica des del primer mes”, va explicar. A tot això, cal sumar els incentius fiscals, que facilitaran que la inversió s’amortitzi en una mitjana de cinc a set anys segons el consum que hi hagi.

Segons Castellana tots els veïns que optin per la instal·lació de les plaques tindran una reducció del 50% del rebut de l’IBI durant quatre anys i una bonificació del 95% del permís d’obres.

Entre les diferents propostes econòmiques que es van presentar per fer la compra col·lectiva, l’empresa elegida per l’ajuntament ha estat la firma Becquel, d’Alcarràs, especialitzada en aquest tipus d’instal·lacions de renovables. El dia 2 de juliol l’empresa explicarà com es duran a terme les instal·lacions i els costos i els beneficis que s’obtindran i els veïns tindran un mes per inscriure-s’hi.

Segons el primer edil, en els últims sis mesos la demanda per crear energia verda a Vallfogona “ha crescut exponencialment” i no només en habitatges, sinó també en explotacions agrícoles i en granges. El consistori també instal·larà plaques solars en equipaments públics.

Altres iniciatives similars en comunitats de veïns de Lleida

La compra col·lectiva d’instal·lacions fotovoltaiques per a l’autoconsum ja compta amb alguns exemples d’èxit en comunitats de veïns de la ciutat de Lleida, a Raimat i a Bellvís. Aquestes accions contribueixen a accelerar la transició energètica, a fer front a l’emergència climàtica i fomentar l’activitat econòmica verda. La baixada dels preus de les plaques i els incentius fiscals fan que aquestes instal·lacions s’hagin convertit en una opció per afrontar la nova factura elèctrica.

tracking