SEGRE

FAUNA SALVATGE

La Generalitat subvenciona la caça de senglars i pagarà entre 12,5 i 25 euros per cadascun

Per frenar-ne la proliferació, que provoca danys a cultius, accidents de trànsit i suposa risc sanitari en granges || Ajuts a societats de caçadors i a empreses que venguin la carn d'aquests animals

Imatge d’una cacera nocturna dirigida pels Agents Rurals.

Imatge d’una cacera nocturna dirigida pels Agents Rurals.AGENTS RURALS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Generalitat subvencionarà la caça de senglars per frenar-ne la ràpida proliferació. Pagarà entre 12,5 i 25 euros per cada exemplar abatut, si bé només una part d’aquests ajuts podran beneficiar la caça a les comarques lleidatanes. La superpoblació d’aquests animals ocasiona danys a cultius, accidents de trànsit i suposaria un factor de risc de difusió de la pesta porcina africana a les granges si aquesta patologia present a Europa arribés a Catalunya, segons el departament d’Acció Climàtica.

La conselleria ha fet públiques aquesta setmana les bases que regularan aquests ajuts, a l’espera d’obrir la primera convocatòria. El document planteja dues línies de subvencions. Una d’elles preveu pagar a empreses que comercialitzen carn de caça 12,5 euros per cada senglar abatut “en qualsevol punt de Catalunya” que acceptin. Els pagaran a partir d’un mínim de 200 exemplars i fins a un màxim de 8.000, i cada beneficiari podrà rebre fins a 100.000 euros. D’aquesta manera, la Generalitat pretén reactivar un circuit comercial que estimulava les caceres i que, segons la conselleria, “ha entrat en crisi” arran de la pandèmia de la Covid-19.

La segona línia d’ajuts planteja pagar a societats de caçadors 25 euros per cada senglar mort i entregat a empreses que venen carn de caça per “reduir la densitat de població” d’aquesta espècie. En aquest cas, el mínim de captures es fixa en 80 i el màxim en 800, i cada entitat podrà rebre fins a 20.000 euros. Tanmateix, aquesta mesura es limita a 16 comarques de Barcelona i Girona i deixa fora les de Lleida, malgrat que pateixen també perjudicis derivats de la superpoblació de senglars.

En anys anteriors, la Generalitat havia intentat combatre la ràpida proliferació d’aquests animals augmentant els períodes hàbils per caçar-los. S’ha anat prolongant fins a arribar avui dia a nou mesos a l’any, mentre que en els tres restants es poden caçar amb permisos especials de la Generalitat allà on ocasionen danys a l’activitat agrícola. Tanmateix, això ha estat insuficient i, al desembre, la Generalitat va reconèixer que, malgrat arribar la xifra rècord de 60.000 captures a l’any, en caldrien 100.000 només per estabilitzar en cens de senglars a Catalunya.

Una de les línies d’ajuts exclou les comarques lleidatanes

La línia d’ajuts a societats de caçadors exclou les comarques lleidatanes i es limita a catorze de Barcelona i Girona, en considerar-les especialment damnificades per la superpoblació de senglars. Tanmateix, a Lleida es van concedir durant el primer trimestre d’aquest any més d’una trentena de permisos especials per abatre’ls per danys a l’agricultura, un de cada tres dels sol·licitats. Així mateix, els Agents Rurals han abatut un centenar d’exemplars en caceres nocturnes en col·laboració amb agricultors i caçadors des del principi d’any a Lleida.

Les claus

Crisi després de la Covid. La Generalitat ha impulsat en els últims anys la comercialització de carn de caça com a incentiu per augmentar les caceres de senglars, cérvols i altres espècies cinegètiques que tinguin un cens considerat excessiu. Tanmateix, Acció Climàtica considera que aquest mercat “ha entrat en crisi” arran de la pandèmia. El tancament de restaurants va frenar el consum de carn de caça, les empreses que la comercialitzen acumulen estocs i no compren noves peces, amb la qual cosa desapareix l’estímul econòmic per als caçadors i “el nombre de captures disminueix”.

Reactivació. Mitjançant aquests ajuts la Generalitat pretén “promoure la captura de senglars i la comercialització de la seua carn” com a mitjà per “lluitar contra patologies” que puguin afectar la ramaderia porcina. També espera “contribuir a l’equilibri del medi natural” frenant la superpoblació i reduir el risc d’accidents de trànsit per col·lisions a les carreteres amb aquests animals.

La caça ja és "insuficient". La consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, va afirmar al desembre que la pressió de la caça ja era insuficient per frenar l’augment de la població de senglars a Catalunya. A Lleida encara n’hi ha prou per tenir el cens a ratlla.

Caça gairebé tot l'any. El període hàbil de caça de senglars s’ha estès amb els anys fins a arribar a nou mesos. En els altres tres es poden caçar amb autoritzacions especials en els llocs en què ocasionin danys a l’activitat agrícola.

tracking