SEGRE

COMARCAS

Tremp tanca les ferides de la pandèmia

Un dels municipis més castigats per la Covid-19 recorda els seus difunts en un emotiu acte || Amb la participació de familiars, un d'ells de la residència on van morir seixanta-un usuaris

Un moment de l’acte d’homenatge que Tremp va retre ahir a les víctimes de la pandèmia.

Un moment de l’acte d’homenatge que Tremp va retre ahir a les víctimes de la pandèmia.AYUNTAMIENTO DE TREMP

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Tremp va retre ahir un emotiu homenatge a les víctimes de la Covid a l’espai per al record del cementiri, on l’ajuntament va instal·lar una escultura en memòria dels veïns que han perdut la vida a causa de la pandèmia. Durant l’acte, els assistents van fer un minut de silenci per les víctimes. Així mateix, es van llegir dos poemes: un a càrrec del marit d’una dona que va perdre la vida a causa del coronavirus, i un altre a càrrec de la néta d’un dels ancians que van morir en el brot de la residència a finals de l’any passat. En l’homenatge va comptar amb la participació de l’escola municipal de música i va incloure una ofrena floral.

L’alcaldessa, Pilar Cases, i la tinenta d’alcalde Anna Ritz van dedicar paraules de suport i agraïment als professionals essencials i a la ciutadania per l’esforç col·lectiu al llarg de tota la crisi sanitària. Per la seua banda, Cases va assegurar que “hem crescut com a ciutat i continuarem creixent perquè tenim la determinació, la força i la solidaritat per fer-ho possible”.

La capital del Pallars Jussà ha estat un dels municipis catalans més castigats pel coronavirus i fins al 18 de maig es van comptabilitzar seixanta víctimes, la segona xifra més elevada de la demarcació després de la de Lleida ciutat. En aquest sentit, la residència de Tremp va registrar a finals de l’any passat el pitjor brot de Covid en un geriàtric de la demarcació. Aquest es va saldar amb 61 usuaris morts, encara que alguns d’ells no estaven empadronats al municipi.

Tres dies de dol i altres actes

Val a recordar que l’ajuntament ja va decretar tres dies de dol a començaments del mes de gener passat pels difunts a la residència. Per la seua banda, el consell del Pallars Jussà va portar a terme un acte institucional de dol a finals d’aquell mateix mes en què va homenatjar les víctimes de la pandèmia a la comarca. Així mateix, l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) va organitzar un concert d’Any Nou a Tremp en què també es va recordar les persones que han perdut la vida per la Covid.

El geriàtric, encara intervingut i sota investigació per part de la Justícia

La residència per a la tercera edat de Tremp va ser intervinguda el passat 28 de novembre per un brot de coronavirus que va provocar la mort de 61 usuaris. Aquesta xifra equival a l’1% de la població, tot i que algunes de les víctimes no estaven empadronades al municipi.

Al principi, la conselleria de Salut va posar la gestió en mans de GSS i al gener la va traspassar a Sant Joan de Déu. De fet, la Generalitat va plantejar que la gestió seguís a càrrec d’aquesta entitat i no tornés a ser de la Fundació Fiella.

D’altra banda, la Fiscalia de Lleida va obrir diligències d’investigació penal contra la direcció de la residència per 61 presumptes delictes d’homicidi imprudent i els Mossos d’Esquadra van prendre declaració a diverses persones, entre elles diversos familiars.

tracking