SEGRE

FAUNA SALVATGE

Denuncien que es margina Lleida en els ajuts per caçar senglars

Sindicats agraris i la Federació de Caça consideren que els problemes que causen els animals a Ponent són greus || Exclouen les societats lleidatanes

Caçadors durant una partida per a la caça de senglars al municipi d’Aitona.

Caçadors durant una partida per a la caça de senglars al municipi d’Aitona.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El sindicat agrari Unió de Pagesos (UP) i la Societat de Caça de Lleida van denunciar ahir que se senten discriminats al quedar exclosos de la línia d’ajuts per la captura de senglars les societats de caçadors lleidatanes. La conselleria d’Acció Climàtica va fer públiques la setmana passada les bases que regularan les subvencions d’entre 12,5 i 25 euros per cada animal caçat.

Hi ha dos línies de subvenció: a empreses que comercialitzin carn de caça amb 12,5 euros per cada senglar abatut “en qualsevol punt de Catalunya”; i una segona que planteja pagar a les societats de caçadors 25 euros per cada exemplar mort i entregat a empreses que venen carn per a caça. L’objectiu és reduir la població d’aquesta espècie ja que el seu creixement ocasiona danys en els cultius, accidents de trànsit i suposaria un factor de risc de contagis de malalties en altres animals.

El president de la Federació de Caça de Lleida, Jaume Teixidó, va indicar que aquests ajuts haurien de beneficiar tot el territori, no només Barcelona i Girona, sobretot tenint en compte que Lleida és una província bàsicament agrícola on aquesta espècie causa veritables perjudicis. “Hi hauria d’haver un consens perquè aquesta mesura s’apliqui a totes les zones per igual ja que, altrament, en beneficia uns però en perjudica altres, i aquesta no és manera de fer les coses”, va remarcar.

En aquest sentit, va indicar que “és una estratègia de cara a la galeria perquè no es pot entendre que Lleida quedi descompensada”. Així mateix, va recordar que a Ponent, a més dels senglars, hi ha altres plagues com les dels conills “que estan fent veritablement mal als cultius i no hi ha manera que es prenguin resolucions efectives que pal·liïn aquesta situació”.

No obstant, Teixidó va reconèixer que els caçadors haurien de ser més organitzats a l’hora de facilitar llibres de captures i albarans de vendes per demostrar la incidència de la proliferació de senglars a les comarques de Ponent..

Per la seua part, el responsable de Fauna Cinegètica d’UP, Ramon Comes, va incidir que, encara que és un avanç, no afavoreix Lleida. Va puntualitzar que no només s’haurien de donar ajuts als caçadors sinó també als pagesos ja que en moltes ocasions es veuen obligats a fer un nou cultiu de cereal a causa dels danys que ocasionen aquests animals. Com Teixidó, va insistir en la necessitat de donar cobertura amb aquestes subvencions a tot Catalunya, “per la qual cosa esperem que la conselleria es replantegi aquesta resolució del tot parcial”.

tracking