SEGRE

ADMINISTRACIÓ PERSONAL

Ajuntaments de la Segarra denuncien estar paralitzats per falta de tècnics al consell

Adverteixen que perillen fins i tot les nòmines i demanen la dimissió del president comarcal i d'un membre del seu govern || Els ajuntaments de Lleida tenen vacants 169 places de secretari i interventor

Alcaldes que protesten per falta de tècnics a la Segarra - D’esquerra a dreta, asseguts: Josep Llobet, alcalde de Sant Guim de la Plana; Miquel Àngel Marina, batlle de Massoteres; Josep Maria Calderó, alcalde de les Oluges. Dempeus: Josep Puig ...

Alcaldes que protesten per falta de tècnics a la Segarra - D’esquerra a dreta, asseguts: Josep Llobet, alcalde de Sant Guim de la Plana; Miquel Àngel Marina, batlle de Massoteres; Josep Maria Calderó, alcalde de les Oluges. Dempeus: Josep Puig ...X.S.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els ajuntaments de Sant Guim de la Plana, Biosca, Ivorra i Massoteres van denunciar ahir estar paralitzats al faltar personal al Servei d’Assistència Tècnica (SAT) que presta el consell comarcal de la Segarra. Asseguren que fa gairebé dos anys que reivindiquen normalitzar aquest servei, que subvenciona la Diputació i ofereixen els ens comarcals.

L’alcalde de Sant Guim, Josep Llobet, va afirmar que els tècnics que tenien assignats en els últims dos anys han dimitit, que per les 8 places que hi ha han passat fins a 6 professionals, i que cada vegada que n’arriba un de nou tarda temps a posar-se al dia. Va afegir que la falta de tècnics paralitza els ajuntaments i els impedeix certificar obres, tramitar ajuts i fins i tot pagar nòmines, una cosa que podria passar a partir d’aquest mes.

Sant Guim de la Plana, Biosca, Ivorra i Massoteres, els afectats i quatre més rubriquen la reivindicació

Llobet va assegurar que els tècnics pleguen “pel mal tracte i la falta de sensibilitat del consell”. L’alcalde de Biosca, Josep Puig, va exigir la dimissió del conseller comarcal responsable, Joan Santacana, i del president del consell, Francesc Lluch, per la seua “incapacitat” per resoldre aquesta situació. Els alcaldes van demanar administrar la subvenció de la Diputació, de 40.000 euros a l’any per cada tècnic, i van anunciar que deixaran de pagar el servei de SAT que presta el consell.

Quatre ajuntaments més de la Segarra que reben prestacions del SAT es van afegir a la protesta, encara que en el seu cas tenen el servei cobert. Són els de Montornès, Montoliu, Estaràs i les Oluges. L’alcaldessa de Tarroja, Imma Secanell, que presideix el consell d’alcaldes, va manifestar que es desaprofiten tècnics. Va considerar que el consell té de forma innecessària dos interventors i dos secretaris, un dels quals adjunt, que podrien destinar-se a atendre petits ajuntaments.

Per la seua part, el president del consell de la Segarra, Francesc Lluch, va assenyalar que aquesta problemàtica és extrapolable a municipis de tot Catalunya ja que “no es troben tècnics que vulguin treballar des de les zones rurals”. A curt termini, va dir que contractaran l’últim aspirant de la borsa de treball del consell i va afegir que, si persisteix aquest problema, obriran una nova borsa de treball o externalitzaran el servei. De fet, la Generalitat té comptabilitzades fins a 169 vacants de secretari i interventor als ajuntaments de les comarques lleidatanes, segons dades recollides pel Col·legi Oficial de secretaris, interventors i tresorers.

La Generalitat requereix que 52 consistoris creïn aquestes places La Generalitat va enviar el mes de març passat una carta a 52 ajuntaments de Lleida i a 4 agrupacions de municipis perquè creïn la plaça de secretari interventor amb què han de comptar, ja que les característiques del municipi així ho requereixen. Actualment, la llei eximeix els ajuntaments de menys de 500 habitants o amb un pressupost de menys de 200.000 euros anuals de dotar-se amb un tècnic d’aquest nivell, de manera que cobreixen els seus serveis de forma mancomunada o per delegació d’altres administracions.

No obstant, alguns dels municipis que abans estaven exempts han crescut, i 52 han de comptar ja amb un funcionari d’habilitació estatal que de moment no tenen. La directora general d’Administració Local, Montse Fornells, va admetre ahir que es tracta d’“un problema de país” i va afegir que estudien solucions per a la falta de personal, especialment a les zones rurals.

tracking