SEGRE

Municipis descarten contractar secretaris pel seu elevat cost malgrat exigir-ho la llei

La Generalitat n’adverteix més de 50 que ho han de fer al tenir més de 500 veïns o superar els 200.000 euros de pressupost

Bellmunt d'Urgell

Municipis descarten contractar secretaris pel seu elevat cost malgrat exigir-ho la llei

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ajuntaments lleidatans descarten contractar un secretari municipal, després que la Generalitat hagi comunicat a més de mig centenar que la llei els obliga a fer-ho (vegeu SEGRE de dimecres). La normativa espanyola ho exigeix al superar els 500 veïns o tenir un pressupost de més 200.000 euros. Tanmateix, part d’aquests consistoris ja han renunciat a fer-ho pel seu elevat cost: es tracta d’una plaça de funcionari d’habilitació estatal que s’ha de dotar amb almenys 40.000 euros anuals. Això suposa entre el 10% i el 20% del pressupost total d’aquests municipis. “Encara que volgués crear la plaça de secretari i incloure’n el cost en el pressupost, no podria. No hi ha prou diners per fer-ho”, va explicar l’alcaldessa de Bellmunt d’Urgell, Sònia Valero, que es declara contrària a aquesta exigència. El requeriment de la Generalitat ha arribat a ajuntaments que ara recorren als serveis d’assistència tècnica (SAT) dels consells comarcals per disposar d’un secretari alguns dies a la setmana. La Diputació paga la major part del cost d’aquest personal, així que els consistoris poden rebre aquest servei per uns centenars d’euros al mes, un preu molt inferior al de tenir un secretari propi.

Altres alcaldes consultats per aquest diari consideren econòmicament inviable contractar- lo. El primer edil de Soriguera, Josep Ramon Fonde-vila, va assenyalar que “és una despesa que l’ajuntament no pot afrontar” tret que l’exigència de contractar “vagi acompanyada d’ajuts per pagar-lo”. En la mateixa línia es va pronunciar l’alcalde d’Alòs de Balaguer, Lluís Soldevila. “Tant de bo poguéssim tenir un secretari, però és una qüestió purament econòmica”, va dir. Va afegir que ara en tenen prou amb el SAT del consell i una administrativa. L’alcalde de Castell de Mur i president del consell del Pallars Jussà, Josep Maria Mullol, va apuntar que van abordar aquesta qüestió a l’ens comarcal. “Considerem que la comunicació de la Generalitat era merament informativa i, com que el SAT cobreix les necessitats dels ajuntaments que no tenen secretari, vam decidir seguir com fins ara”, va explicar.

Compartir secretari

Les cartes de la Generalitat apunten també a la possibilitat que aquests municipis comparteixin un mateix secretari. Tanmateix, fins i tot així el cost és superior al d’ocupar els SAT que ofereixen els consells, i continua estant per sobre de les possibilitats de molts d’ells. De fet, alguns dels consistoris que han rebut aquestes missives només superen el llindar dels 200.000 euros gràcies a subvencions puntuals, com les del Pla Únic d’Obres i Serveis (PUOSC). En anys anteriors el seu pressupost va quedar per sota d’aquesta xifra.

tracking