SEGRE

TRÀNSIT BALANÇ

Trànsit ha caçat aquest any 26 'fitipaldis' ja al juny, rècord dels últims anys

Es tripliquen respecte al 2020 i la majoria d'infraccions són a la C-14 i l'N-240

Imatge d’un control de velocitat dels Mossos d’Esquadra a Lleida.

Imatge d’un control de velocitat dels Mossos d’Esquadra a Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els Mossos d'Esquadra han incrementat les últimes setmanes els controls a les carreteres en disparar-se la sinistralitat. Un dels motius és l'excés de velocitat. Aquest any, a les comarques del pla, la policia catalana ja ha imputat 26 conductors per aquesta raó. La majoria d'infraccions són a la C-14 i l'N-240 i en cap de setmana.

Els Mossos d’Esquadra alerten que el nombre de conductors denunciats penalment per excés de velocitat s’ha triplicat aquest any a Lleida respecte a l’any passat. Concretament, entre l’1 de gener i el 15 de juny d’aquest 2021, la policia catalana ha imputat 26 fitipaldis –com es coneix en l’argot policial– només a les comarques del pla mentre que en aquest mateix període d’any passat van ser vuit conductors.

Les denúncies per velocitat punible es produeixen quan se supera la velocitat màxima permesa en 60 km/h per hora a la via urbana i en 80 km/h a la via interurbana.

Aquest augment, si bé és perquè l’any passat hi va haver restriccions de mobilitat més severes, també s’ha produït respecte als últims anys. Així, en tot l’any passat hi va haver divuit imputats.

El 2019 van ser 21 conductors i el 2018, 23, segons les dades obtingudes a la Memòria de la Fiscalia de Lleida. És a dir, aquest any, i en només cinc mesos i mig, ja s’han superat tots els registres.

"Conductes delictives"

Damià Larriba, inspector i cap de l’Àrea Regional de Trànsit dels Mossos a Ponent, explica que “és una problemàtica que ens preocupa i hi incidirem”. En aquest sentit, explica que “la majoria d’infraccions es detecten el cap de setmana, una part de les quals en dues carreteres, la C-14 i l’N-240. En ambdós casos es tracten de dues carreteres que uneixen el Pirineu amb la costa”. Són vies on el límit de velocitat és de 90 quilòmetres per hora i en què s’han detectat diversos vehicles circulant a uns 180 km/h. “Són conductes delictives”, afegeix Larriba.

El cap de setmana del 8 i 9 de maig, quan va finalitzar l’estat d’alarma, es va imputar tres persones per circular a més de 180 km/h als Plans de Sió, Lleida i les Borges. Dos d’ells eren motoristes. L’inspector recorda que “els motoristes són un col·lectiu vulnerable i les conseqüències en cas de tenir un accident pot ser molt greus”.

En aquest sentit, des dels Mossos d’Esquadra demanen respectar els límits de velocitat i prudència als volants per revertir aquestes xifres.

Paquet de mesures dels mossos davant l'augment de la sinistralitat

El repunt de la sinistralitat de les últimes setmanes a Catalunya, especialment des que va finalitzar l’estat d’alarma, preocupa els Mossos d’Esquadra, que han incrementat els controls a les carreteres de Lleida, també des de l’aire. Fa un parell de setmanes, el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, va anunciar un augment dels controls, principalment en cap de setmana.

A les comarques de Lleida, aquest any han perdut la vida setze persones, nou de les quals des que va concloure l’estat d’alarma, el 8 de maig. A més, són set víctimes més que en el mateix període del 2020.

“Està clar que, gairebé de cop i volta, hem tornat a una mobilitat prepandèmia i s’han disparat els accidents”, comenta el cap de Trànsit dels Mossos a Ponent.

Més mobilitat es tradueix en més accidents. La primera causa és per la irrupció d’animals a la via. L’any passat, es va situar en un quaranta per cent, mentre que aquest any és d’un trenta per cent.

Una altra de les principals causes són les distraccions, especialment per l’ús del mòbil al volant.

Les últimes setmanes s’han produït aparatosos accidents a l’A-2, coincidint amb les obres

A Lleida, la via amb més trànsit, és l’autovia A-2, amb el pas d’uns 30.000 vehicles diaris, dels quals uns 10.000 són camions. En les últimes setmanes s’hi han produït aparatosos sinistres, gran part dels quals amb camions implicats i que han coincidit amb les obres de reparació del ferm en diferents trams del Segrià i que provoca cues diàries. Però, segons els Mossos, no hi ha una causa efecte.

Damià Larriba explica que “el dispositiu i la senyalització que ha dissenyat el ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana s’ha treballat al màxim per evitar accidents. Però és obvi que qualsevol accident en aquesta zona provoca un caos viari perquè és una via molt transitada, sigui per vehicles de pas o per aquells que la utilitzen per accedir a Lleida”.

tracking