SEGRE

REGADIUS NOVES EXPLOTACIONS

El Segarra-Garrigues suma 725 ha de regadiu a Castelldans de més de 150 agricultors

Incloses 200 de l'empresa Pons Tradició per a la producció d'oli i d'una altra de dedicada al cultiu del pistatxo || Comença la campanya d'adhesió per proveir finques des del pantà de l'Albagés

La canonada, ja en funcionament, que porta l’aigua a més de 700 hectàrees del Segarra-Garrigues.

La canonada, ja en funcionament, que porta l’aigua a més de 700 hectàrees del Segarra-Garrigues.C.LL.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Més de 150 agricultors de Castelldans han començat a regar 725 hectàrees més del Segarra-Garrigues corresponents al sector 15-B situat entre aquest terme municipal, Cervià i l’Albagés. L’empresa Aigües del Segarra-Garrigues (AGS) va reprendre fa un any les obres de la xarxa secundària, paralitzades per la Covid, que han suposat la construcció d’una canonada de setze quilòmetres que ha costat sis milions d’euros i que ja està en funcionament.

La dotació és de 6.500 metres cúbics per hectàrea i any per al cultiu superintensiu i tradicional d’oliveres, ametllers, fruiters i pistatxo. De fet, l’alcalde de Castelldans, Conrad Llovera, va indicar que 100 d’aquestes hectàrees han estat adquirides per l’empresa Pons Tradicional de l’Albagés, per a la producció d’oli, i 100 més per la firma Euro Pistacho.

Va afegir que el regadiu ha atret diverses empreses i ha contribuït a assentar els joves al territori. Subministrarà aigua a granges i, en un moment donat, podria proveir el consum de boca del poble.

La conducció s’enllaça amb la que ve de Cervià, on des de l’any 2019 ja reguen 690 hectàrees amb una dotació de suport de 1.500 metres cúbics per hectàrea i any. El sector 15 contempla la conversió en regadiu de 4.186 hectàrees de Castelldans i Cervià, a més de les Borges Blanques, la Pobla de Cérvoles, l’Albagés, l’Albi, Juneda, Juncosa i el Cogul. A les Garrigues ja s’ha executat el sector 9.2, que abasta 1.583 hectàrees dels municipis de les Borges, Castelldans i Juneda que també estan en reg.

La canonada que ha entrat en funcionament té setze quilòmetres i ha costat sis milions d’euros

D’altra banda, avui està prevista una reunió per a la promoció del sector 10-11-14 que es proveirà des del pantà de l’Albagés i que inclou unes sis-centes hectàrees també propietat de pagesos de Castelldans i de l’Albagés, i de la resta del sector 15 amb reg de suport per a unes altres cinc-centes hectàrees de Cervià. Val a recordar que ASG no aborda obres de regadiu fins que té el suport majoritari dels amos de finques.

Llovera va incidir que també al sector 15-B es troba la zona del Pla del Ras on hi ha les dos-centes hectàrees que s’han ofert per a la instal·lació de plantes fotovoltaiques, segons l’acord entre ajuntaments, veïns afectats i empreses interessades. L’alcalde va apuntar que és una zona de reg de suport on no hi ha interès per la transformació del secà en regadiu.

tracking