SEGRE

EMERGÈNCIES INVESTIGACIÓ

El foc d'Alfarràs el va causar una burilla que van llançar a l'N-230

Testimonis van explicar als Agents Rurals el punt en què va començar el foc, cosa que va permetre localitzar-la || Cinc hectàrees cremades ahir a Aitona i 3 a Alpicat

Imatge de la burilla localitzada pels Rurals als marges de l’N-230 on es va iniciar el foc.

Imatge de la burilla localitzada pels Rurals als marges de l’N-230 on es va iniciar el foc.AGENTS RURALS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una burilla encesa que va ser llançada des d’un vehicle que circulava per l’N-230 al seu pas per Alfarràs va causar l’incendi que entre diumenge i dilluns va calcinar 87 hectàrees en aquest municipi lleidatà i la Franja, segons ha determinat la investigació dels Agents Rurals. Per arribar a aquesta conclusió, els Rurals han comptat amb el testimoni de diverses persones que van poder veure el moment inicial del foc, la qual cosa va permetre obtenir informació valuosa per localitzar el punt on es va iniciar.

Després d’acordonar la zona, als peus de l’N-230, es va inspeccionar tot l’espai fins que es va localitzar una burilla de cigarro, que hauria causat el foc després de ser llançada, presumptament, des d’un vehicle que circulava per aquesta carretera.. L’incendi ha calcinat un total de 87 hectàrees, 55,43 dins dels límits territorials de Catalunya i 31,5 hectàrees de la Franja. Respecte a la superfície afectada a Alfarràs, 33,88 hectàrees són de massa forestal, 20,27 de terreny agrícola i 1,28 de sòl urbà. Per la seua banda, els Bombers mantenien ahir un dispositiu de vigilància i cap a les 19.00 hores van donar el foc per extingit.

Els Agents Rurals també van recordar que en l’últim lustre (2016-2020) s’han produït a Catalunya 104 incendis forestals causats pel llançament de burilles, que han cremat un total de 982,71 hectàrees. Val a recordar que una burilla va ser la causa de l’incendi de la Jonquera el 2012, el més gran dels últims anys, que va cremar més de 10.000 hectàrees.

D’altra banda, els Bombers van treballar ahir en diversos incendis de vegetació. A Aitona, al matí es van calcinar 5,44 hectàrees de bosc de ribera. Es va declarar a les 8.46 hores i hi van treballar quatre dotacions terrestres i dos d’aèries. Gran part de la superfície afectada, 4,95 hectàrees, és dins de la zona protegida de la la Xarxa Natura 2000, a l’Espai d’Interès Natural (EIN) de l’Aiguabarreig Segre-Cinca. Així mateix, a Alpicat, a les 12.05 hores es va declarar un foc que va calcinar 3,5 hectàrees en una zona de fruiters a la partida Rovinals. El dispositiu va estar format per quatre equips terrestres i un helicòpter.

Imatge de la burilla localitzada pels Rurals als marges de l’N-230 on es va iniciar el foc.

Imatge de la burilla localitzada pels Rurals als marges de l’N-230 on es va iniciar el foc.AGENTS RURALS

tracking