SEGRE

FAUNA SALVATGE

Dos mesos extra per caçar conills en sis comarques on són una plaga

Ho van estrenar ahir a l'Urgell, el Pla, Segrià, la Segarra, la Noguera i les Garrigues

Caçadors amb alguns dels conills que van abatre ahir al matí a Seròs.

Caçadors amb alguns dels conills que van abatre ahir al matí a Seròs.JORDI ECHEVERRIA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Sis comarques de Lleida van obrir ahir la veda a la caça de conills durant dos mesos, una mesura que la Generalitat reserva a zones en què la proliferació d’aquesta espècie provoca danys a l’agricultura. Els caçadors van poder abatre’ls sense necessitat de permisos especials, i podran seguir fent-ho fins al 31 d’agost a l’Urgell, la Pla, el Segrià, la Segarra, la Noguera i les Garrigues.

Aquesta mesura per controlar la població de conills només s’aplica en sis comarques més de la resta de Catalunya: l’Alt Camp, el Baix Camp, el Tarragonès, el Baix Penedès, el Baix Ebre i el Montsià. Així consta a l’ordre anual de vedes de la Generalitat, que autoritza a abatre’ls amb escopetes i amb l’ajuda de fures i falcons, sempre que això “no perjudiqui els cultius ni la fauna protegida”.

A més, l’ordre de vedes incorpora aquest any com a novetat una prolongació addicional en el període hàbil per caçar conills a Lleida (com va avançar SEGRE el passat 3 d’abril). S’ha ampliat de set a vuit mesos, de manera que començarà el 5 de setembre i es prolongarà fins al 17 d’abril del 2022. L’any passat es va iniciar a l’octubre. 

A les comarques del pla, amb dos mesos addicionals, el període hàbil per a la caça del conill ja s’eleva a deu mesos a l’any. El president de la Federació de Caça de Lleida, Jaume Teixidó, va puntualitzar que “es caça tot l’any”, ja que en els dos mesos restants els abaten amb permisos especials per pal·liar els danys a cultius. Així mateix, hi ha caceres nocturnes sota la direcció dels Agents Rurals. Malgrat tot, els conills proliferen. “Pocs joves s’incorporen a la caça, i els que ho fan acostumen a preferir la caça major”, va indicar Teixidó.

La Federació recorre al jutge la suspensió de caçar tórtores

La Federació Catalana de Caça ha recorregut als tribunals la decisió de la Generalitat de suspendre la caça de tórtores almenys fins al 2022 per evitar que la població d’aquestes aus continuï descendint. Fonts properes al procés van indicar que aquest recurs no paralitzarà aquest any la suspensió, que l’Executiu català va incloure a l’ordre de vedes 2021-2022. Va aplicar aquesta mesura després que, l’any passat, restringís la caça d’aquestes aus a només unes hores al dia per reduir les captures.

tracking