SEGRE

ENERGIA POLÈMICA

El fre a les renovables preocupa el sector i el territori exigeix decidir sobre els projectes

Patronals creuen que la reforma que prepara la Generalitat pot retardar i fins i tot impedir el desplegament de les energies netes || Ecologistes i altres entitats volen veu i vot en el procés d'autorització

Veïnes del Pallars es van manifestar al maig a Barcelona i van exigir posar límit a les renovables.

Veïnes del Pallars es van manifestar al maig a Barcelona i van exigir posar límit a les renovables.X. SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La reforma que prepara la Generalitat per posar límit a l’allau de projectes d’energies renovables ha deixat insatisfets tan promotors de centrals eòliques i solars com entitats ecologistes, plataformes veïnals i altres col·lectius partidaris de limitar aquestes instal·lacions. Patronals del sector de les energies netes es van declarar ahir “preocupats” per la possibilitat de nous retards i fins i tot la cancel·lació dels projectes en marxa.

Per la seua banda, les entitats partidàries de més regulació veuen insuficient la que va anunciar dijous la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, i reclamen que el territori tingui veu i vot a l’hora d’autoritzar aquest tipus de projectes.

La nova normativa obligarà a tramitar des de zero més de cent centrals solars i quaranta eòliques a Lleida, gairebé totes les que han obtingut el vistiplau inicial de la ponència de renovables. Només s’autoritzaran si el promotor informa l’ajuntament i obté l’acord dels propietaris del 85% del sòl que necessita.

Segons Jaume Morrón, gerent de la patronal eòlica Eòliccat, això últim pot fer impossibles projectes allà on no és possible identificar tots els propietaris. En aquests casos, es recorre a l’expropiació del sòl.

Morrón va valorar que la nova regulació pot “soscavar la confiança dels inversors” i “truncar l’enlairament de les renovables abans de començar, després d’una dècada perduda”. També Manel Moreno, representant de la patronal solar Unefcat, va apuntar que “portem divuit mesos sense fer més que moure papers i això pot significar més retards”.

Per a l’associació ecologista Ipcena, “cal una taula de concertació” amb els diferents agents socials per avaluar els projectes i derogar l’actual decret en lloc de reformar-lo. En aquesta mateixa línia, el sindicat Unió de Pagesos (UP) i l’Associació de Micropobles van afirmar, després de reunir-se amb la consellera, que no n’hi ha prou amb informar els ajuntaments i que la majoria de propietaris dels terrenys hi estiguin d’acord, s’ha d’ampliar la base i consultar també les entitats i col·lectius com a representants de la ciutadania”.

La plataforma Salvem lo Pallars creu que les reformes que planteja la Generalitat “a penes suposen canvis” respecte al marc actual i no n’hi ha prou per posar límit als projectes per a centenars d’hectàrees de plaques solars al Pallars Jussà. Per tot plegat, va reclamar aplicar una “estratègia de territori”. Ramon Queralt, de la Coordinadora de les Garrigues, va demanar que el futur límit comarcal de plantes vagi acompanyat d’una “limitació efectiva de la mida de les plantes” i va valorar que les mesures de la Generalitat són “insuficients” si no inclouen una suspensió de llicències.

Ipcena insta a paralitzar el parc eòlic de Solans

L’associació ecologista Ipcena ha instat la Generalitat a paralitzar el procés d’expropiació de finques a la Granadella i Llardecans per al parc eòlic Solans, l’únic que ha culminat la tramitació a les comarques lleidatanes en l’última dècada (com va avançar SEGRE diumenge passat). L’entitat considera que la declaració d’impacte ambiental d’aquest projecte ja hauria expirat, a l’haver passat més de cinc anys des que va ser expedida.

Davant d’aquesta sospita, ha dirigit una carta al departament d’Acció Climàtica en la qual demana considerar la declaració d’impacte ambiental “extingida i caducada, al costat de la resta d’autoritzacions” i iniciar una nova tramitació per a aquest parc, les obres del qual per construir una vintena de molins de vent s’han d’iniciar aquest mateix estiu. Per la seua part, el promotor es va limitar a afirmar que la declaració d’impacte ambiental està en vigor i va apuntar que Ipcena “no opina de forma fonamentada perquè desconeix les condicions administratives d’aquest projecte”.

tracking