SEGRE

MEMÒRIA HISTÒRICA GUERRA CIVIL

Les restes d'un altre soldat de la fossa del Soleràs, ja a casa

Herminio Bonilla Javato, un soldat franquista originari d'Arroyo de la Luz

El director de Memòria Democràtica, Antoni Font, i familiars d’Herminio Bonilla, a la fossa comuna.

El director de Memòria Democràtica, Antoni Font, i familiars d’Herminio Bonilla, a la fossa comuna.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Generalitat va entregar ahir a la família les restes d’un soldat de l’exèrcit franquista recuperades a la fossa comuna de la Guerra Civil situada a l’antic cementiri del Soleràs, la novena persona que Memòria Democràtica ha pogut identificar de les 146 que es van trobar en aquest lloc. Es tracta d’Herminio Bonilla Javato, originari del poble extremeny Arroyo de la Luz i el nom del qual figurava en una llista que va elaborar l’ajuntament del Soleràs el 1958 dels que hi estan enterrats.

La prova genètica efectuada a un dels nebots va corroborar la identitat de la víctima, les restes de la qual seran inhumades ara al cementiri d’aquesta localitat de Càceres. El director general de Memòria Democràtica, Antoni Font, acompanyat de l’alcalde del Soleràs, Jordi Sarlé, va entregar ahir al matí les restes d’Herminio a una neboda, al marit d’aquesta i al seu fill.

L’acte es va dur a terme a l’ajuntament d’aquesta localitat de les Garrigues, encara que prèviament també van visitar la fossa comuna on estaven enterrats els soldats. José Luis Mirón Bonilla, renebot de la víctima, va explicar que “ha estat un dia molt emotiu i especial” per a la família, alhora temps que va agrair la tasca per recuperar i identificar restes de fosses de la Guerra Civil, la qual cosa permet “anar restaurant la memòria de moltes de les víctimes que van perdre la vida”.

Després d’una investigació en la qual també va participar l’historiador extremeny Francisco Javier García Carrero, una anàlisi genètica a l’Hospital Vall d’Hebron finalment va poder comparar l’ADN d’un dels familiars d’Herminio i va confirmar la coincidència genètica.

Novena víctima identificada

El Soleràs va ser un punt destacat en l’organització sanitària republicana, sobretot entre el juliol i el novembre del 1938. Es van instal·lar dos hospitals en edificis de la població i un equip quirúrgic mòbil que van atendre els soldats que havien estat ferits al front.

Les víctimes mortals s’enterraven a l’antic cementiri de la població, que en aquella època estava en desús. Amb Herminio Bonilla, ja són nou les víctimes que han pogut ser identificades en els últims mesos a partir de l’encreuament de dades del Programa d’Identificació Genètica.

tracking