SEGRE

MUNICIPIS EQUIPAMENTS

L'ACA retalla l'alberg que preveu Balaguer al Molí de l'Esquerrà, en zona inundable

Rebutja la pernoctació a la planta primera al ser incompatible amb la normativa sobre inundabilitat || La Paeria encarrega un estudi de tota la ciutat per conèixer l'afectació real de la llei estatal

L’edifici del Molí de l’Esquerrà en què es preveu el futur alberg de Balaguer.

L’edifici del Molí de l’Esquerrà en què es preveu el futur alberg de Balaguer.JORDI ECHEVARRIA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha retallat el projecte de l’alberg juvenil que la Paeria de Balaguer preveu habilitar a l’antic Molí de l’Esquerrà al considerar que és incompatible amb l’actual normativa i perquè “representa una augment de la vulnerabilitat del risc d’inundació de les persones en cas d’avinguda, ja que el projecte no té en compte el risc d’inundació, especialment a la planta primera, on es preveuen les habitacions”. L’ACA va informar la Paeria que no es permet pernoctar per sota de la cota de calat del període de retorn de cinc-cents anys i aquesta cota es troba a setanta centímetres respecte a la cota actual del forjat, “per la qual cosa fa inviable el projecte previst”.

Per la seua part, la Paeria de Balaguer ha sol·licitat un estudi d’inundabilitat en detall de tota la ciutat per poder presentar al·legacions al pla de perillositat i inundabilitat de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE). El paer, Jordi Ignasi Vidal, va assegurar que el pla de la CHE “té molts errors, no només a la zona del Molí de l’Esquerrà propera al riu Segre, sinó a tota la ciutat”, va explicar, i “això podria condicionar moltes de les futures obres de la ciutat”. Va afegir que l’informe permetrà conèixer l’afectació real per al conjunt de la planificació de Balaguer.

Segons l’ACA el projecte és inviable al no contemplar el risc d’inundació en cas d’avinguda

La Paeria ha contractat una empresa per fer aquest estudi d’inundabilitat de la ciutat, que segons Vidal permetrà en un futur adequar l’edifici del Molí com a alberg ja que és previsible que flexibilitzaran les actuals limitacions basades en el pla de la CHE. Va assegurar que aquesta “afectació” ha obligat a modificar el projecte i es portarà a terme en diferents fases. Primer s’adequarà el soterrani i la planta baixa, que “són les zones on no hi ha afectació i on estan previstes les àrees comunes i serveis”, va dir. Va afegir que l’ús i la pernoctació a la primera i segona planta quedarà condicionat al compliment de la normativa.

Està previst que les obres de la primera fase es licitin després de l’estiu i preveuen una inversió de més de 300.000 euros. El projecte total d’adequació del Molí de l’Esquerrà com a alberg juvenil té un cost de 506.166 euros i compta amb una subvenció de la diputació de Lleida del pla extraordinari d’inversions locals de fins a 295.093 euros. La Paeria preveu treure a concurs la seua gestió una vegada estigui finalitzada l’adequació de l’immoble al costat del riu.

La Seu d’Urgell va sol·licitar a la CHE que reduís la zona inundable de flux preferent entorn del riu Segre a l’afectar uns terrenys en els quals s’havien previst cent habitatges. També fa dos anys es va vetar la celebració del festival Doctor Music a Escalarre perquè es trobava en zona inundable i de flux preferent. I la localitat de Fraga va haver de buscar una ubicació alternativa per a la residència de gent gran.

Altres projectes a Lleida afectats pel pla d’inundabilitat A Lleida han estat diversos els projectes i iniciatives condicionats pel pla davant del risc d’inundacions. Precisament, a Balaguer l’organisme de la conca va prohibir dormir al pàrquing d’autocaravanes al trobar-se en una zona inundable pròxima al riu Segre, on la normativa no permet activitats d’allotjament nocturn. La inundabilitat ha tingut un pes important en la tramitació dels càmpings que estan a prop dels rius, que han hagut de redactar un pla director per a la seua regulació.

tracking