SEGRE

ESNOTICIA

Argimon descarta el toc de queda però diu que estudien altres mesures

Afirma a la Seu que no hi haurà cribratges massius i insta a completar la vacunació

El conseller de Salut, l’alcalde de la Seu d’Urgell i el ministre de Salut d’Andorra.

El conseller de Salut, l’alcalde de la Seu d’Urgell i el ministre de Salut d’Andorra.CYNTHIA SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Generalitat no és partidària de la recuperació del toc de queda “si no és estrictament necessari”. Així ho va afirmar ahir el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, a la Seu d'Urgell, on va descartar cribratges massius perquè els professionals estan centrats en la vacunació. Va instar els més grans de 40 anys a completar la pauta d'immunització.

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va descartar ahir demanar a l’Estat que recuperi el toc de queda nocturn per frenar l’augment de contagis de Covid-19.

Va recordar que “és una restricció dels drets fonamentals que personalment no m’agradaria haver d’arribar a demanar” i va afegir que la Generalitat “no és partidària de sol·licitar-ho si no és estrictament necessari”. Ho va dir durant una visita a la Seu d’Urgell, on es va reunir amb l’alcalde, Jordi Fàbrega; el ministre de Salut d’Andorra, Joan Martínez Benazet, i el bisbe d’Urgell, Joan-Enric Vives.

Va manifestar que estudien “dia a dia” noves “actuacions i mesures possibles”, que no va concretar.

“Som en la cinquena onada amb una variant diferent del virus, en unes situacions imprevisibles i diferents de les anteriors, amb el 44% de la població vacunada”, va asseverar.

Argimon va apostar per cribratges “molt selectius” entre la població i veu “molt complicat” dur-ne a terme de massius entre la població més jove, que és la que concentra els nous positius.

Va argumentar que “tenim les mans que tenim” i els professionals “estan bolcats en la vacunació” i en les visites a pacients simptomàtics. Va assegurar que la vacunació “va a bon ritme”, però va fer una crida a les persones de més de 40 anys a vacunar-se per tenir la pauta completa.

Així mateix, va titllar de “normal i raonable” la recomanació de França de no viatjar a Catalunya.

El conseller ho va dir poc abans que França rectifiqués el seu consell de no viatjar a Espanya i Portugal i el seu ministre de Sanitat valorés la seguretat del certificat Covid.

La reunió de treball va servir també per reprendre les negociacions entre Catalunya i Andorra per ampliar el conveni de col·laboració en matèria de salut. En aquest sentit, es regirà pel conveni marc que Andorra negocia amb l’Estat espanyol i podria veure la llum “la tardor vinent”, va dir el ministre andorrà, que va assegurar que el diàleg “és fluid”. Va apuntar que la voluntat és que els veïns de l’Alt Urgell puguin utilitzar el sistema sanitari d’Andorra i viceversa, i incloure-hi temes relacionats amb cures intensives i salut mental.

Les infermeres al jovent: "Que us protegiu és a les vostres mans"

La presidenta del Col·legi d’Infermeres i Infermers de Lleida, Mercè Porté, va fer pública ahir una carta oberta als joves en la qual els insta a prendre “el control” i no assumir riscos malgrat estar “ratllats” i “patir” a causa de la pandèmia.

Els recorda que al començament es va culpar les infermeres com a propagadores del virus i “aquesta vegada us ha tocat l’estigma de ser el vector de contagi”. Afegeix que “teniu a l’abast la informació, els instruments i els recursos que nosaltres no vam tenir per protegir-nos”.

Els explica també que és “mentida” que si s’encomanen no tindran símptomes i els informa que existeixen seqüeles físiques i emocionals.

Mercè Porté: “Aprofiteu els recursos, seguiu les mesures preventives i, sobretot, vacuneu-vos!”

Els insta que no deixin “a l’atzar” el seu projecte de vida futur i diu que aquesta situació “s’allargarà més o menys en funció del que el que tardem a prendre les decisions correctes i a assumir conductes de no-risc sobre les quals no m’estendré, perquè em consta que els vostres docents i centres educatius han fet una tasca excel·lent”. “Aprofiteu els recursos, seguiu les mesures preventives i, sobretot, vacuneu-vos! Teniu a les vostres mans protegir-vos i protegir la gent que estimeu. Les infermeres de Lleida sabem que sabreu fer-ho”, conclou.

Per la seua part, la cap d’Epidemiologia de l’Hospital Vall d’Hebron, Magda Campins, creu que “no és prudent” celebrar festivals massius i defensa l’aplicació del toc de queda si la situació empitjora.

Desvincula els macroconcerts de l’“explosió de casos”

Argimon va desvincular l’“explosió de casos” de Covid a la celebració de macroconcerts com el Canet Rock i va dir que l’increment de contagis es deu a “les interaccions del dia a dia” sense els elements de prevenció que estableixen els protocols.

Argimon es va referir a la crítica de la cap del servei d’Epidemiologia del Vall d’Hebron, Magda Campins, que va considerar que no és prudent celebrar macroconcerts com el Cruïlla en una situació epidemiològica com l’actual perquè poden ser “grans disseminadors”.

Va recordar que el Govern va fer dues proves pilot per comprovar la viabilitat i seguretat d’esdeveniments de grans dimensions, però va reconèixer que “la situació no era la mateixa que la d’ara”.

El conseller de Salut, l’alcalde de la Seu d’Urgell i el ministre de Salut d’Andorra.

El conseller de Salut, l’alcalde de la Seu d’Urgell i el ministre de Salut d’Andorra.CYNTHIA SANS

tracking