SEGRE

EMERGÈNCIES BOMBERS

Es cremen vuit hectàrees al Solsonès a la zona devastada pel macrofoc del 98

Va ser per un llamp i alerten que la poca conservació dels boscos és un perill

Bombers ahir al migdia durant l’extinció de l’incendi de Riner.

Bombers ahir al migdia durant l’extinció de l’incendi de Riner.GERARD HOYAS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els veïns de Riner, al Solsonès, van pensar ahir el pitjor després que a la matinada es declarés un foc a la serra de Sant Jaume, en una de les zones que van ser devastades pel macroincendi que hi va haver el 1998 i que va calcinar 27.000 hectàrees. L'alcalde, Joan Solà, va alertar que la poca conservació dels boscos suposa un enorme perill.

El 18 de juliol del 1998 es va declarar un incendi que va devastar 27.000 hectàrees, 18.000 de les quals al Solsonès i 3.000 més a la Segarra. Vint-i-tres anys després es va declarar, ahir, un foc forestal a Riner, una de les zones que fa dos dècades van ser de les més damnificades, cosa que va fer témer el pitjor a causa de l’elevat risc de foc pel vent.

Tanmateix, la ràpida intervenció dels Bombers de la Generalitat, els Agents Rurals i les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) va evitar que l’incendi anés a més i calcinés més de vuit hectàrees. Va ser un veí de la zona de Sant Jaume el que va alertar a les 1.06 hores que hi havia un foc al bosc. En els treballs d’extinció van treballar vint dotacions dels Bombers, que no van donar el foc per controlat fins a les 15.40 hores.

Joan Solà, alcalde: “Sort que un veí ho ha vist perquè hauria pogut ser molt pitjor”

“Sort que un veí ho ha vist perquè, en cas de no ser així, hauria pogut ser molt pitjor”, va comentar ahir a aquest diari l’alcalde de Riner, Joan Solà. La causa va ser l’impacte d’un llamp en la tempesta de diumenge a la nit. El primer edil va comentar que “creiem que el vent va ser el detonant”. El foc va calcinar una superfície total de 7,52 hectàrees: 1,08 de terreny forestal i 5,72 de terreny agrícola. Solà va afegir que “el d’avui ha estat un avís. Els boscos haurien de tenir més bon manteniment i més neteja perquè el risc és enorme”. Els mateixos Bombers van afirmar que el foc es va declarar “on la vegetació s’ha regenerat sense cap tractament”, per la qual cosa van haver d’obrir camins amb motoserra per fer extinció amb aigua.

D’altra banda, ahir a primera hora del matí hi va haver un foc de vegetació urbana al barri de la Bordeta de Lleida, darrere del club esportiu Sícoris. Es van cremar tres hectàrees, segons la Guàrdia Urbana. A Alcarràs van cremar 700 metres.

Jornada complicada amb un gran foc al Baix Llobregat Els pitjors pronòstics es van complir i la jornada d’ahir va ser complicada a Catalunya pel que fa a extinció d’incendis. S’ha de recordar que Protecció Civil va activar dilluns i fins avui l’alerta del Pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya (Infocat) pel risc elevat de vent. Així doncs, per exemple, es van tancar alguns parcs naturals com el de Montserrat o el Cap de Creus.

Al matí es va declarar un foc entre Tossa i Lloret de Mar, que es va iniciar a causa de l’incendi d’una furgoneta i va calcinar un total de sis hectàrees. Molt més greu va ser l’incendi que es va declarar ahir a la tarda a Castellví de Rosanes i Martorell, al Baix Llobregat, i que ahir a la nit ja havia calcinat unes 152 hectàrees. Els Bombers van desplegar un dispositiu format per seixanta-sis dotacions terrestres i tretze mitjans aeris.

Per la seua banda, els Mossos d’Esquadra van evacuar tres cases aïllades de la zona i diverses finques. El foc va obligar a tallar l’autopista AP-7 a Castellbisbal en direcció sud, a més del Papiol i Martorell en direcció al nord, per la qual cosa es va desviar el trànsit per l’autovia A-2 i l’autopista B-23.

Bombers ahir al migdia durant l’extinció de l’incendi de Riner.

Bombers ahir al migdia durant l’extinció de l’incendi de Riner.GERARD HOYAS

Bombers ahir al migdia durant l’extinció de l’incendi de Riner.

Bombers ahir al migdia durant l’extinció de l’incendi de Riner.GERARD HOYAS

tracking