SEGRE

INICIATIVA MEMÒRIA HISTÒRICA

Granyanella recupera les antigues escoles en una exposició permanent

Situada a l'ajuntament, els veïns han col·laborat en la recopilació del material

La mostra pot visitar-se a la seu del consistori de municipi, a la Curullada.

La mostra pot visitar-se a la seu del consistori de municipi, a la Curullada.X. SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Des de dimarts passat, l’ajuntament de Granyanella dona la benvinguda als visitants amb una exposició permanent dedicada a les antigues escoles. Han recuperat pupitres, la taula del professor, l’armari, el Crist, els llibres, l’estufa i fins i tot una antiga cartera de cuir. L’alcalde, Jordi Portí, va explicar que “l’objectiu és recuperar la memòria històrica del que va ser el municipi fa setanta anys”. Granyanella té cinc nuclis agregats i 140 veïns.

Als anys quaranta la situació era molt diferent, va arribar a comptar amb 413 habitants i tenia escoles a Granyanella, d’on s’ha recuperat la major part del mobiliari, així com a Fonolleres i la Curullada, poble on avui es troba l’ajuntament. Als anys cinquanta i seixanta, la mecanització del camp va provocar la progressiva despoblació. Per revertir aquesta situació, l’alcalde confia en la situació estratègica del municipi, a peu de l’A-2, i la instal·lació d’una vintena d’empreses a Fonolleres amb més de tres-cents treballadors.

És per això que el consistori es planteja recuperar cases abandonades per llogar-les o vendre-les. Recuperar les antigues escoles ha estat un primer pas. La proposta ha aconseguit la implicació dels veïns. Alguns d’ells, antics alumnes, es van reunir la setmana passada per recordar anècdotes que durant dècades havien quedat aparcades en un racó de la memòria.

La mostra pot visitar-se a la seu del consistori de municipi, a la Curullada.

La mostra pot visitar-se a la seu del consistori de municipi, a la Curullada.X. SANTESMASSES

tracking