SEGRE

TRIBUNALS UNA RESOLUCIÓ POLÈMICA

Només quatre anys de presó per la mort a Horta de cinc bombers de Lleida

La tragèdia d'Horta de Sant Joan, de la qual ahir es van complir 12 anys i en què van morir cinc bombers lleidatans, s'ha saldat amb un polèmic acord judicial molt beneficiós per als dos piròmans. Podien ser condemnats a 20 anys de presó, però només en compliran 4 per la lentitud de la justícia, que ha estat considerada un atenuant molt qualificat.

Juan Antonio Paz serà condemnat a quatre anys de presó.

Juan Antonio Paz serà condemnat a quatre anys de presó.ASBOVOCA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quatre anys de presó. Aquesta és l’escassa condemna que compliran Lorenzo Forner i Juan Antonio Paz, els dos piròmans confessos que van provocar l’incendi d’Horta de Sant Joan el 21 de juliol del 2009 –ahir es van complir dotze anys–, en el qual van morir els bombers lleidatans Ramon Espinet, Jaume Arpa, Pau Costa, Jordi Moré i David Duaigües i va resultar greument ferit Josep Pallàs, tots ells membres del Grup d’Actuacions Forestals (Graf) de Lleida.

Els dos piròmans, per a qui la Fiscalia sol·licitava inicialment una condemna de vint anys de presó, s’han beneficiat de la lentitud de la justícia, amb una infinitat de demores en el procés, una dilació indeguda que ha estat considerada com un atenuant molt qualificat que permetrà als dos condemnats estalviar-se setze anys de presó, segons l’acord judicial assolit ahir. Els dos piròmans hauran d’ingressar a la presó.

Han de fer front a una indemnització d’uns 9 milions, però és molt improbable que la paguin

L’acord de conformitat l’han assolit la Fiscalia, la Generalitat i les defenses i evitarà que se celebri un judici a l’Audiència de Tarragona en el qual, inicialment, tant el Ministeri Públic com la Generalitat tenien previst demanar vint anys de presó. Un acord que les famílies dels difunts –que es van retirar del procés després de ser indemnitzades per la Generalitat– van titllar ahir de “ridícul” (vegeu el desglossament central).

Forner serà condemnat a tres anys i nou mesos de presó i Paz, a quatre anys per un delicte d’incendi, cinc delictes d’homicidi imprudent i un delicte de lesions greus. Al primer se li ha aplicat un atenuant de confessió i als dos l’atenuant molt qualificat de dilacions indegudes. Aquestes penes, per la seua durada, en principi no es poden suspendre i els condemnats hauran de complir-les a la presó. Tots dos van ser enxampats gràcies a unes fotografies que ells mateixos es van fer mentre provocaven el foc

A més, han de fer front –encara que és molt improbable que ho facin– a uns 9 milions d’euros en indemnitzacions que inclouen el cost de l’operatiu, les reclamacions d’agricultors i el que van pagar assegurances i Generalitat a les famílies dels bombers morts.

En el seu moment, el jutge de Gandesa que va investigar el cas va demanar als dos acusats que presentessin una fiança de 8,2 milions d’euros. Segons la interlocutòria, “els danys ocasionats han estat valorats en 5,9 milions d’euros” i es corresponen a danys agrícoles (858.000 euros), els costos d’extinció del foc pels Bombers (3,4 milions) i els ministeris de Defensa i Medi Ambient (919.000 euros), entre altres. La demora judicial s’ha degut en bona part a la defensa dels dos piròmans, que va presentar molts recursos.

Així, per exemple, el 2017 el Tribunal Suprem els va donar la raó i va concedir que aquests fossin jutjats per un jurat. L’alt tribunal va anul·lar una decisió contrària de l’Audiència de Tarragona. Aquest tribunal va acceptar l’arxivament de la causa contra Carles Font, el comandament durant l’extinció, al considerar que no era responsable penal de la mort dels cinc bombers. Aquest acord tancarà el cas definitivament.

Juan Antonio Paz será condenado a cuatro años de cárcel

Ahir es van complir dotze anys del sinistre David Duaigües, Jordi Moré, Ramon Espinet, Jaume Arpa i Pau Costa van morir el 21 de juliol del 2009 al quedar atrapats per les flames en l’incendi d’Horta de Sant Joan. Josep Pallàs va ser l’únic supervivent. El gener del 2010, la jutge de Gandesa va ordenar la detenció de dos presumptes piròmans, que mesos després van quedar en llibertat amb càrrecs. El juliol del 2013, la justícia va exculpar la Generalitat a l’eximir de qualsevol responsabilitat el cap del dispositiu de l’incendi (Delta 0), Carles Font. La Generalitat va assumir la culpa i va indemnitzar les famílies. Diversos parcs, com el de Lleida –a la imatge–, van recordar ahir la tragèdia.

Pau Simarro, advocat de víctimes: “Són penes ridícules i clarament insuficients“

Pau Simarro, advocat de diverses famílies dels bombers morts, va valorar ahir l’acord i va assegurar que “les penes són ridícules i clarament insuficients pels greus delictes comesos, entre aquests cinc homicidis imprudents, malgrat la qual cosa ara es tancarà definitivament l’assumpte i es podrà finalitzar el dol”. En aquest sentit, el lletrat va lamentar que “el dolor de les famílies es mantindrà perquè, malgrat que tot ha acabat amb una indemnització econòmica l’any 2014, pagant als perjudicats el que la llei estableix, i una conformitat amb els acusats, que finalment aniran a la presó, la Generalitat no ha volgut arribar al fons de l’assumpte”. S’ha de recordar que les famílies es van retirar del procés penal després de l’acord amb la Generalitat. Simarro va afegir que “no s’ha sabut del cert què va ser el que realment va passar a les muntanyes d’Horta. A més, els comandaments responsables del desastre han continuat la seua carrera sense que ningú els hagi retret res ni sancionat, al contrari, han ascendit i continuen al cos de Bombers”. Dotze anys després, la causa es tanca però les ferides continuen obertes

Juan Antonio Paz serà condemnat a quatre anys de presó.

Juan Antonio Paz serà condemnat a quatre anys de presó.ASBOVOCA

tracking