SEGRE

ENERGIA JUSTÍCIA

Aval a retirar els beneficis als jubilats d'Endesa

El Tribunal Suprem ratifica que la decisió va ser ajustada a dret || A les comarques de Lleida són unes 1.500 persones

Una de les protestes dels jubilats d’Endesa a Lleida el 2019.

Una de les protestes dels jubilats d’Endesa a Lleida el 2019.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Suprem ha ratificat que la decisió adoptada per Endesa de deixar sense efecte els beneficis socials del personal passiu (jubilat) va ser ajustada a dret, rebutjant en aquest sentit els recursos de les representacions sindicals a la taula de negociació del conveni col·lectiu. A Lleida hi ha uns 1.500 jubilats.

En la seua resolució, “confirma i declara la fermesa” de la sentència de l’Audiència Nacional i afirma que on no hi ha contracte paral·lel a la vigència d’un conveni no cap la contraactualització de les normes col·lectives, “que ocorre en el present suposat en el qual les disposicions d’un conveni col·lectiu, que ha deixat de tenir vigència com a conseqüència de l’acordat per les parts signants, no poden ser portades i incorporades a un inexistent contracte entre les empreses del grup Endesa i el personal jubilat, d’aquestes o els familiars de treballadors”.

Destaca que “l’única font de l’obligació de les empreses del grup respecte d’aquestes persones jubilades i familiars i del correlatiu dret que aquests tenien era una norma jurídica, el IV Conveni Col·lectiu Marc del grup, mentre va estar vigent”. Per aquest motiu, estima que la seua desaparició “comporta que aquests drets i aquestes obligacions ja no seran exigibles atès que no existeix un instrument normatiu o contractual que ho determini”.

Fonts de la companyia van indicar que la sentència, “acredita que Endesa sempre ha actuat de conformitat amb la normativa”. Van valorar “positivament” la decisió, “ja que tanca definitivament un procés llarg”.

El conveni, que es va firmar en solitari per UGT, va retallar el consum gratuït a un límit de 6.000 kilowatts hora (KWh)/any, en un enfrontament entre sindicats i empresa que es va prolongar més de dos anys i va portar a un arbitratge de l’exministre de Manuel Pimentel. En el seu laude es tornava al personal passiu el dret a recuperar un consum bonificat de fins a 9.000 KW: 6.000 KWh compensats al 100% i 3.000 KWh addicionals reconeguts al 50% del preu establert per a la retribució en espècie (APV).

A més, establia en 6.000 KWh el consum bonificat al 100% per al conjunt de la plantilla. En ambdós casos, la potència màxima bonificada serà de 5,75 KW. A les segones residències se’ls aplicarà el preu APV.

tracking