SEGRE

MEDI AMBIENT INICIATIVES

Investiguen la idoneïtat de Mas

Un estudi tutelat pel Govern veu en aquesta zona una possible ubicació || CREW Foundation, Trenca i CBD Hábitat, en el projecte, amb una durada de 12 mesos

L’espai protegit de Mas de Melons, que forma part de la Xarxa Natura 2000 a Lleida.

L’espai protegit de Mas de Melons, que forma part de la Xarxa Natura 2000 a Lleida.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La finca de Mas de Melons, d’unes 1.500 hectàrees entre el Segrià i les Garrigues i propietat de la Generalitat, podria ser el lloc idoni per a la reintroducció del linx ibèric a Catalunya i Aragó.

És el que investiguen especialistes de CREW Foundation, CBD-Hábitat, l’associació Trenca i el Zoo de Barcelona, que duen a terme un estudi sobre el terreny per buscar emplaçaments en els quals aquest animal podria transitar. Segons va avançar ahir El País i van confirmar fonts pròximes al projecte, que tutela la fundació Biodiversitat del ministeri per a la Transició Ecològica, la investigació analitza qüestions com la població de conills que hi ha a la zona o bé les infraestructures viàries, que podrien suposar un perill per als exemplars.

També s’indaga si la finca de Mas de Melons és suficient per a la reintroducció de l’espècie i s’estudia així mateix una zona d’Aragó al límit dels Monegres. En el futur, el projecte podria formar part d’un gran corredor per a la població de linxs que implicaria municipis de Catalunya, Aragó, València i Múrcia, segons les entitats participants en el projecte. L’estudi té una durada de 12 mesos i va començar fa uns quatre, amb la qual cosa ja s’han assolit conclusions sobre la idoneïtat dels territoris en els quals plantejar la repoblació del linx.

Aquest animal va estar a les portes de l’extinció a la península Ibèrica a començaments de segle. Actualment la població superaria la barrera del miler.

Les entitats que participen en el projecte assenyalen que es troba en una fase prelimiar i que en tot cas hauria de comptar amb el suport del territori. A Lleida, el 2016 hi va haver un conat de projecte de reintroducció del linx boreal a Aran, però finalment es va desestimar per falta de suport.

El projecte posa l’accent en la necessitat de l’aprovació social El projecte sobre el linx ibèric, que compta també amb suport econòmic de la diputació de Lleida, valora tant les característiques del territori com l’anàlisi de “la percepció social, ja que, sense l’aprovació social, seria molt complicat el retorn de l’espècie”, segons els promotors de la iniciativa, entre els quals destaca la lleidatana CREW Foundation. Incideixen que aquest animal podria ser una aliat del territori, per exemple, “com a depredador”, ja que contribuiria a pal·liar els danys produïts al sector agrícola pels conills, la seua principal presa.

tracking