SEGRE

EFEMÈRIDE SEGURETAT

Els Mossos d'Esquadra compleixen trenta anys de desplegament a Aran

Imatge del primer desplegament dels Mossos a Vielha, amb l’alcalde Josep Calbetó i J.M. Cardona.

Imatge del primer desplegament dels Mossos a Vielha, amb l’alcalde Josep Calbetó i J.M. Cardona.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Mossos d’Esquadra van complir divendres passat trenta anys de desplegament a la Val d’Aran. Sota el comandament del llavors caporal Joan Figuera (actualment comissari i que anys més tard dirigiria el cos a Lleida), les primeres actuacions del cos van estar relacionades amb l’aixecament d’acampades il·legals a la Val d’Aran i el Pallars Sobirà, a banda de prestar un servei preventiu que va posar el focus en la detecció de robatoris, baralles i delictes de danys, entre d’altres.

En coordinació amb la Guàrdia Civil, un altre dels serveis més destacats va ser la regulació del trànsit i la intervenció en accidents de trànsit. Les competències de la policia catalana inclouen des de l’ordre públic fins a la protecció dels béns i les persones.

En el conjunt del territori català, va ser el 1983 quan el Parlament va aprovar la creació dels Mossos d’Esquadra, iniciant un model propi de seguretat a Catalunya. La primera etapa del procés de creació del cos va estar marcada per unes funcions específiques: la protecció d’edificis i de personalitats de la Generalitat i algunes d’àmbits com el joc, els menors o el patrimoni. No va ser fins al 2008 quan es va completar el desplegament territorial, amb l’arribada a les comarques del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre. Així, es va aconseguir la capacitat operativa d’actuar a tot el territori.

tracking