SEGRE

RESIDUS ORGÀNICA

Pla per reduir la producció de lixiviats a l'abocador comarcal

El tractament ha generat costos de fins a 600.000 euros en els últims anys

L’abocador comarcal de Castellnou de Seana.

L’abocador comarcal de Castellnou de Seana.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Pluges torrencials registrades en els últims anys, en especial durant els exercicis 2019 i 2020, van ocasionar una producció massiva de lixiviats a l’abocador comarcal de Castellnou de Seana el tractament del qual va generar uns costos que van ascendir fins als 600.000 euros. Davant d’aquesta situació, l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) ha aprovat una subvenció al consell comarcal del Pla d’Urgell per finançar una prova pilot al dipòsit controlat d’aquest abocador per a la reducció de lixiviats.

La prova consisteix a cobrir amb una làmina de cautxú sintètic dos sectors complets d’escombraries de l’esmentat dipòsit que evitaran la filtració d’aigua i així reduiran considerablement la producció de lixiviats.

L’ARC finançarà la totalitat de la prova pilot amb una aportació d’uns 300.000 euros, tal com van explicar ahir el president del consell, Rafel Panadés, i el gerent de l’entitat, Carles Esquerda. Panadés també va remarcar que una altra mesura per evitar la producció de lixiviats és millorar les dades de la recollida d’orgànica a la comarca.

Per aquest motiu, l’àrea de medi ambient del consell comarcal ha portat a terme una campanya en la qual s’han repartit un total de 9.100 cubells específics per a l’orgànica i 14.400 bosses compostables a tota la comarca.

El mes de setembre s’iniciarà una altra campanya de sensibilització també per reduir els impropis que s’aboquen als contenidors de l’orgànica, un 15% actualment segons va assegurar ahir el president del consell.

tracking