SEGRE

Pleguen en bloc 13 monitors d'una casa de colònies de Lleida i acusen l'empresa gestora d'"explotació"

La firma ha fet fora 3 dels joves per una falta que considera greu i la resta ha reaccionat denunciant els fets a l'UGT

Imatge d’arxiu d’unes colònies a Salàs de Pallars.

Imatge d’arxiu d’unes colònies a Salàs de Pallars.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tretze dels 15 monitors de la casa de colònies Mas Portal d'Àger han plegat en bloc aquest dimecres tot acusant l'empresa gestora, Rosa dels Vents, d'"explotació". Segons ha pogut saber l'ACN, la situació fa tot el mes que dura, però ha estat avui quan els joves, d'entre 21 i 30 anys, han decidit fer-la visible després que la firma hagi fet fora 3 dels monitors per una falta que considera greu.

En concret, sembla que els ha acomiadat perquè van prendre una cervesa, segons la versió del grup fora d'hores de feina. En contrast, denuncien jornades maratonianes, ràtios de nens per monitor molt altes i incompliment de normatives sanitàries. També alerten que n'hi ha que no tenen formació per responsabilitzar-se d'algunes activitats que es fan.

Les diverses fonts consultades per l'ACN coincideixen, especialment, en el fet que treballen moltes més hores del que estipula el contracte. Segons afirmen, la relació laboral amb Rosa dels Vents els obliga a fer 37,5 hores setmanals, però a l'hora de la veritat superen el centenar, perquè han d'estar 24 hores al dia fent de monitor. Segons els càlculs que han fet, l'hora els surt a 1,8 euros. També indiquen que l'empresa es comprometia a fer cinc dies de formació no remunerada, però que en el cas de les suplències el període s'acaba escurçant a una hora, que consideren del tot insuficient. Això fa, segons la seva versió, que hi hagi monitors que vigilen activitats d'escalada sense saber exactament com s'ha d'assegurar algú, per exemple.

A banda indiquen que ahir mateix una de les nenes que assistia a les colònies -són uns 150 nens d'entre 8 i 16 anys per als 15 monitors- va caure d'una de les bicicletes que ofereix l'empresa i es va trencar un dit, fet que atribueixen a la manca de manteniment del material. A més subratllen que l'empresa ofereix a la publicitat de les colònies professors nadius d'anglès, però asseguren que a l'hora de la veritat hi ha tres o quatre monitors amb titulació, però de nadiu no n'hi ha cap.

La gota que ha fet vessar el got, segons diuen, ha estat l'acomiadament dels tres monitors que van admetre haver pres una cervesa, falta que l'empresa considera molt greu. Afegeixen que se'ls ha informat que no cobraran els últims cinc dies de feina. Davant d'això, els monitors argumenten que el fet va tenir lloc fora de les hores de feina, després de 21 dies d'estar-se a la casa, i consideren molt més greus les mancances que denuncien per part de l'empresa.

Mancances que, segons asseguren, també passen per no respectar les mesures sanitàries obligades per la covid-19, amb cuiners que treballen sense mascareta o sense guants. Alhora denuncien que alguns d'ells han fet comentaris masclistes a les monitores. Per tot plegat, deu monitors s'han sumat als tres acomiadats i han plegat en bloc, a banda de denunciar la situació al sindicat UGT.

tracking