SEGRE

MEDI AMBIENT

Salut reforça la vigilància per detectar coronavirus en aigües residuals del Baix Segre

El mostreig setmanal permet preveure increments en la incidència de la Covid entre la població i prendre mesures

Un tècnic prenent mostres de l'aigua d'una depuradora.

Un tècnic prenent mostres de l'aigua d'una depuradora.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Departament de Salut ha intensificat, des de fa unes setmanes, els controls per detectar presència del coronavirus SARS CoV-2 en les aigües residuals dels municipis del Baix Segre que tenen més concentració d'empreses hortofructícoles.

Es tracta de les estacions depuradores d'aigües residuals (EDAR) d'Aitona-Seròs, Alcarràs i Torres de Segre que, coincidint amb l'increment de població de la campanya de recollida la fruita, s'analitzen setmanalment des del mes de maig.

Les mostres recollides de l'aigua permeten preveure increments en la incidència de la Covid entre la població i prendre mesures preventives per tallar cadenes de transmissió. La mesura es durà a terme fins a finals d'agost o principis de setembre.

El monitoratge d'aquestes aigües permet a Salut observar si hi ha presència del genoma del virus, ja que les persones contagiades, tant les simptomàtiques com les asimptomàtiques, excreten el virus per mitjà de la femta.

El seguiment de l'evolució dels resultats determina si el nivell de genoma trobat en una EDAR augmenta, es manté o disminueix respecte de la setmana anterior.

Aquesta informació ajuda a predir l'increment d'incidència de la covid-19 en la zona o zones analitzades, ja que el genoma pot aparèixer a les aigües residuals abans que es donin els casos en la població. "Disposar de dades setmanals que ens permeten conèixer com circula el virus en les aigües residuals en la zona fructícola on hi ha major concentració de persones és una eina de vigilància útil per preveure i avançar-nos als possibles casos positius que es manifestaran posteriorment", explica Mercè Bieto, subdirectora de Salut Pública a la Regió Sanitària de Lleida i a la Regió Sanitària de l'Alt Pirineu i Aran. A més, Bieto destaca que "la probabilitat que el virus a la femta sigui infectiu és extremadament baixa, perquè el pas per l'estómac el destrueix".

Les depuradores analitzades amb més intensitat arran de la campanya de la fruita cobreixen els municipis d'Alcarràs, Torres de Segre, Soses, Aitona i Seròs, amb una població d'uns 18.000 habitants, que es multiplica durant els mesos d'estiu. Salut destaca que, en les darreres setmanes, la presència del genoma del virus ha mostrat una tendència a l'alça.

L'Agència de Salut Pública de Catalunya i l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) van impulsar el juliol del 2020 la creació i desplegament de la xarxa catalana de vigilància del material genètic del virus SARS-CoV-2 en les aigües residuals mostrejant a l'entrada d'EDAR de Catalunya.

El projecte està coordinat per l'Institut Català de Recerca de l'Aigua (ICRA) i compta amb la participació de tres laboratoris de referència pel que fa a l'anàlisi de virus en mostres ambientals i clíniques.

A més de les tres EDAR del Baix Segre, a la demarcació de Lleida també s'analitzen les de Balaguer, les Borges Blanques, Cervera, Fondarella, Lleida, Montferrer, el Pont de Suert, Solsona, Sort, Tàrrega, Tremp i Vielha e Mijaran. Es controla també la depuradora de Puigcerdà, a la Regió Sanitària de l'Alt Pirineu i Aran. En total, aquestes depuradores donen servei a més de 255.000 persones.

tracking