SEGRE

FAUNA GRANS DEPREDADORS

Rècord de naixements d'ossos amb 13 cries i la seua població supera els setanta

El màxim fins ara era una desena i França vol reforçar aquest creixement

L’ossa Sorita, reintroduïda el 2018, per primera vegada amb tres cries en territori francès.

L’ossa Sorita, reintroduïda el 2018, per primera vegada amb tres cries en territori francès.OFB

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Tretze nous cadells d'os han nascut aquest any al Pirineu, una xifra rècord que situa la població d'aquesta espècie en un mínim de 77 exemplars. El ritme de reproducció ha crescut els últims anys i França vol afavorir un creixement encara més gran amb un nou projecte Life, vint-i-cinc anys després del que va iniciar el programa de reintroducció.

Els naixements d’ossos al Pirineu han assolit aquest any una xifra rècord. Des de la primavera passada s’han confirmat tretze noves cries a tota la serralada. Així es desprèn de les dades publicades aquesta setmana per l’Oficina Francesa de la Biodiversitat (OFB). Fins ara, el màxim havia estat una desena de cadells els anys 2016, 2017 i 2019. Per la seua part, l’associació Pays de l’Ours, que reuneix municipis i entitats franceses favorables a la reintroducció d’aquesta espècie, va recordar que aquesta xifra encara podria créixer amb nous albiraments al llarg de l’estiu, i va estimar que podria arribar a quinze nous cadells.

L’OFB detalla que l’óssa Sorita, reintroduïda amb una altra femella el 2018, ha estat fotografiada amb tres cadells en terra francès, a la zona del Bearn.

L’equip de seguiment busca ara pèls o excrements per intentar determinar la filiació d’aquestes cries mitjançant anàlisi de l’ADN. Al Pirineu central s’han confirmat quatre noves llorigades.

Una de dos cadells, fotografiada al maig al municipi francès de Seix. Dos van ser albirats amb la seua mare a Coflens a mitjans de juny. El dia 21 del mes passat es van detectar dos ósses més, una amb un cadell a Bonac e Irasenh i una altra amb dos a Uston, a prop de la frontera amb Lleida. A prop d’allà, al Pirineu lleidatà, una óssa va ser fotografiada un mes abans amb tres cries.

L’equip de seguiment francès estudia la possibilitat que l’óssa albirada al maig a Lleida sigui la mateixa que la fotografiada a Uston un mes després, i que en aquest període hagi perdut una de les tres cries. Tanmateix, és una hipòtesi no confirmada per ara, a l’espera d’anàlisis de l’ADN.

Els nous naixements eleven per ara la població de la serralada a setanta-set exemplars. Aquesta xifra pot augmentar amb la confirmació de nous naixements o bé disminuir per la mort d’exemplars. Això últim ha passat pràcticament cada any, sigui per causes naturals o com a conseqüència de la intervenció humana (vegeu el desglossament).

Malgrat les morts, el cens d’aquesta espècie ha augmentat de forma constant des de les primeres reintroduccions, fa vint-i-cinc anys. A més, el ritme de reproducció s’ha incrementat durant els últims anys. Tanmateix, el Govern francès busca un creixement encara més gran per garantir la continuïtat de la colònia de plantígrads.

Confia per aconseguir-ho en un nou projecte Life que ha presentat a la Unió Europea, un quart de segle després del primer, que va fer possible les primeres reintroduccions amb exemplars procedents d’Eslovènia (vegeu les claus).

L’augment de la població d’ossos i projectes per potenciar-la en els últims anys, com el Piroslife de la Generalitat, han revifat les protestes i les mobilitzacions contra aquesta espècie al Pirineu, protagonitzades per ramaders, organitzacions agràries i municipis de muntanya.

La mort d’ossos per la intervenció humana impulsa un nou projecte Life

La mateixa Comissió Europea va suggerir al Govern francès recórrer als fons Life per potenciar la població d’ossos. Ho va fer després de rebre denúncies d’associacions ecologistes dels dos costats de la frontera que exigien substituir els tres exemplars que van morir el 2020 per la intervenció humana.

Entre ells destaca l’os Cachou, que es va trobar sense vida a Les l’abril de l’any passat per enverinament. La investigació judicial en curs té per ara set investigats, dos dels quals van ser arrestats. També es va trobar mort un os a trets a França, i un caçador va matar d’un tret l’óssa Sarousse a Osca.

Les claus

Sense més reintroduccions. França sol·licita fons a la UE per posar en marxa un nou projecte Life valorat en 7,9 milions per reforçar el creixement de la població d’ossos i garantir la seua continuïtat al Pirineu. A diferència de projectes anteriors, aquest no planteja reintroduir nous exemplars a la serralada, i es basa en mesures com millores en els hàbitats d’aquesta espècie.

25 anys del primer Life. El passat 19 de maig es van complir vint-i-cinc anys des de l’inici del programa de reintroducció de l’os al Pirineu. Aquest aniversari no va ser objecte de celebracions, en un moment en què el rebuig de l’os per part de ramaders, organitzacions agràries i municipis de muntanya s’ha revifat.

Aran i Pallars Sobirà. El Conselh d’Aran i el consell del Pallars Sobirà han criticat que França impulsi un nou programa Life sense consens amb el Pirineu lleidatà.

L’ossa Sorita, reintroduïda el 2018, per primera vegada amb tres cries en territori francès.

L’ossa Sorita, reintroduïda el 2018, per primera vegada amb tres cries en territori francès.OFB

tracking