SEGRE

MUNICIPIS REG

El canal Algerri-Balaguer, sense aigua per regar

El reg de la Noguera ajorna incorporar al regadiu 19 hectàrees a Menàrguens || A l'espera d'una nova captació per gravetat que eliminarà bombatges i que exigirà negociar contraprestacions

Les instal·lacions d’energia solar per abaratir els costos de bombatge de l’Algerri-Balaguer.

Les instal·lacions d’energia solar per abaratir els costos de bombatge de l’Algerri-Balaguer.JORDI ECHEVARRIA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El sindicat de regs del Canal de Pinyana avala donar cabal a l’Algerri-Balaguer, que ja no disposa d’aigua per incorporar més finques al regadiu. Així ho va explicar el president de la comunitat de Pinyana, Ramon Piqué, després de rebre la petició dels regants de la Noguera. Planteja una nova captació per gravetat per eliminar bombatges, una cosa que suposarà negociar contraprestacions després de l’estiu.

L’Algerri-Balaguer planteja aprofitar el desnivell entre els dos canals per reduir l’alt consum elèctric que ara suposa bombar aigua de la Noguera Ribagorçana (com va avançar SEGRE el 10 de juliol). La futura captació per gravetat es preveu a prop d’Andaní, a Alfarràs. Aquesta iniciativa compta amb el vistiplau de la conselleria d’Acció Climàtica (anteriorment d’Agricultura).

Les dos comunitats negociaran passat l’estiu contraprestacions a canvi de més cabals

Piqué va afegir que les contraprestacions es plantejaran una vegada conclogui la campanya de regs i de recollida de la fruita. Va puntualitzar que fa uns cinc anys l’Algerri-Balaguer també va sol·licitar cabal des de Pinyana. Llavors es va plantejar la possibilitat que les dos comunitats compartissin infraestructures i que la de l’Algerri-Balaguer participés en la modernització de Pinyana. Aquestes qüestions podrien tornar a posar-se a sobre de la taula si així ho ratifiquen els regants de Pinyana.

La primera temptativa de l’Algerri-Balaguer per captar cabal de Pinyana fa 5 anys es va desestimar perquè va optar finalment per una altra alternativa: va construir una planta d’energia solar a l’assut de la presa principal per abaratir els costos del bombatge.

La comunitat va invertir 950.000 € en aquesta instal·lació, però la creixent necessitat d’aigua i d’estalvi energètic ha fet necessari tornar a demanar aigua a Pinyana, va explicar el president Carlos Gra. L’Algerri-Balaguer ha ajornat incloure en el regadiu 19 ha de diversos pagesos de Menàrguens al no poder-los donar cabal.

Va indicar que les sis bombes del sistema treballen dia i nit per a proveir el reg i que ja no hi ha cabal per a més finques.

Últimament s’han inclòs 50 noves hectàrees a Balaguer, on ja s’han acabat les obres recentment amb la creació de camins després de la concentració parcel·lària, va remarcar. En l’actualitat, l’Algerri-Balaguer rega mes de 8.000 hectàrees d’Algerri, Balaguer, Menàrguens, Torrelameu, Albesa i Castelló de Farfanya i el canal estaria definitivament acabat després de més de 23 anys d’obres.

Més de 8.000 hectàrees en reg després del final de les obres Un total de 51,67 hectàrees a Balaguer són les últimes que podran incorporar-se al reg de l’Algerri-Balaguer, al tenir encara cabal assegurat.

El Govern va treure a concurs, per un import de 325.773 euros, les obres que van quedar pendents en un sector a causa de la construcció de la variant nord de la ciutat. D’aquesta forma es completa la totalitat de la superfície regable a la capital de la Noguera.

També ha acabat recentment l’última fase de la concentració parcel·lària a Balaguer.

Correspon a 960 hectàrees que ja reguen després de declarar zona de protecció d’aus estepàries unes altres 1.340 hectàrees de secans. Són les últimes actuacions amb què la Generalitat posa fi a les infraestructures d’aquest reg que es va iniciar el 1998.

Aquestes actuacions i les obres pendents del sector C suposen pràcticament finalitzar el reg que proveeix més de 8.000 hectàrees de sis municipis de la Noguera.

tracking