SEGRE

MUNICIPIS CRISIS

El pacte de govern d'Alcarràs es trenca al suspendre al regidor acusat d'abús de poder

L'alcalde l'aparta de les seues funcions arran de la denúncia de la Policia Local i tot el grup independent dimiteix en solidaritat || JxCat governarà en minoria amb només quatre dels 13 membres del consistori

Imatge d’arxiu de Janés (esq.) i Ezquerra, quan van firmar el pacte de govern el maig del 2019.

Imatge d’arxiu de Janés (esq.) i Ezquerra, quan van firmar el pacte de govern el maig del 2019.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’aliança de govern a Alcarràs va quedar trencada ahir quan l’alcalde, Jordi Janés (JxCat), va apartar de les seues funcions el tinent d’alcalde, l’independent Manel Ezquerra (Sempre Alcarràs), a qui la Policia Local acusa d’abús de poder i de denigrar una agent per la seua condició de dona (vegeu SEGRE de dimecres).

Els altres dos membres del grup d’Ezquerra van dimitir poc després, la qual cosa deixa JxCat en minoria amb només 4 dels 13 edils del consistori. L’alcalde va plantejar la suspensió d’Ezquerra com una mesura temporal, a l’espera d’aclarir les acusacions contra ell (vegeu les claus).

Ho va fer poc després d’assegurar que el mantindria en el govern.

Va decidir el cessament després de plantejar al tinent d’alcalde altres alternatives, com disculpar-se davant dels agents de la Policia Local a qui es va enfrontar el divendres de la setmana passada. El govern d’Alcarràs va revelar ahir que Janés va ser present quan el regidor els va increpar i que ara els dos policies estan de baixa.

Janés va considerar que Ezquerra havia de disculpar-se per no haver actuat amb la “responsabilitat i exemplaritat que han de caracteritzar sempre els representants públics”.

El tinent d’alcalde es va negar a fer-ho i l’alcalde li va proposar intercanviar les seues funcions en matèria de Seguretat i Personal amb les del regidor d’Urbanisme, Josep Siscart, també de Sempre Alcarràs. Ezquerra tampoc ho va acceptar i Janés li va suggerir que deixés els seus càrrecs de forma voluntària fins a la resolució de les denúncies.

Quan va rebre un altre no del regidor, el va apartar de les seues funcions. Va assegurar que ha estat una decisió dolorosa, però va destacar la necessitat de “preservar la imatge del poble i el bon funcionament de l’ajuntament”. Va afegir que Ezquerra “es podrà centrar en la defensa del seu honor i dignitat”, ja que “no pot ser jutge i part”.

Sempre Alcarràs, per la seua part, havia exigit un suport “incondicional” als seus socis de govern davant de les acusacions contra Ezquerra.

El seu cessament va provocar que els altres dos membres del partit, Dolors Gòdia i Josep Siscart, també abandonessin les respectives regidories. Ja fora del govern, Ezquerra va dir que respectarà el pacte amb JxCat i que “li donarà suport en el ple per garantir la governabilitat”.

Va atribuir la situació a “una estratègia política de cara a les eleccions del 2023” i va insistir a vincular les acusacions de la Urbana a la seua negativa a apujar-los el sou.

Les claus

Després de les eleccions. Les municipals del 2019 van donar 5 regidors a ERC, 4 a JxCat, 3 als independents de Sempre Alcarràs (SA) i un al PSC. Els grups de Junts i SA van firmar un pacte que va desbancar els republicans del govern.

Relleus en el govern. El 19 de desembre del 2020 Jordi Janés (JxCat) va rellevar al capdavant del consistori Manel Ezquerra (Sempre Alcarràs), que va ser alcalde durant el primer any i mig del mandat.

L'acusació. Un informe de la Policia Local afirma que Ezquerra va exigir a dos agents que arrestessin un veí el divendres de la setmana passada i que, quan s’hi van negar, els va increpar i va denigrar una agent per ser dona.

Ezquerra diu que l'assetgen. Ezquerra nega les acusacions, afirma que va demanar ajuda davant de l’assetjament d’un veí al qual atribueix anys de persecució i creu que la denúncia està relacionada amb la seua negativa a apujar el salari a la Policia Local.

Investigació. L’ajuntament ha obert una investigació, ERC reclama un ple i CCOO vol portar el cas al jutge i la Fiscalia.

tracking