SEGRE

FAUNA SALVATGE

Pagesos, caçadors i Govern busquen solucions per la plaga de conills

Asseguren que està descontrolada malgrat tots els esforços i mesures excepcionals || La Federació de Caça lleidatana adverteix que no donen l'abast per capturar-los

Josep Estela mostra els danys causats pels conills al tronc d’un presseguer.

Josep Estela mostra els danys causats pels conills al tronc d’un presseguer.GERARD HOYAS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Sindicats i cooperatives agràries, la Federació de Caça de Lleida, consells comarcals i la conselleria d’Acció Climàtica busquen junts solucions per fer front a la plaga de conills que, segons pagesos i caçadors, s’ha descontrolat. Ni les batudes extraordinàries, ni els dos mesos extres (el juliol i l’agost) per capturar-los a l’Urgell, el Pla, Segrià, la Segarra, la Noguera i les Garrigues (vegeu SEGRE del 2 de juliol), ni les caceres nocturnes no han aconseguit contenir-la. Per aquesta raó, ja hi ha hagut una primera reunió entre tots els implicats per plantejar noves mesures.

Tant el president de la Federació de Caça, Jaume Teixidó, com el responsable de fauna cinegètica d’Unió de Pagesos (UP), Ramon Comes, van afirmar que es crearà una comissió que mantindrà reunions periòdiques per analitzar els avanços en aquest tema.

Durant la primera reunió, que es va fer el juliol passat, van plantejar mesures excepcionals com la instal·lació de gàbies específiques per a aquests animals (una cosa que ja s’ha fet al recinte de l’aeroport d’Alguaire), o la declaració d’emergència cinegètica en algunes zones, entre altres propostes per eliminar la plaga. Teixidó, per la seua part, va indicar que els caçadors no en poden fer més del que fan “ja que ens trobem desbordats”.

Un exemple dels danys que ocasionen els conills és a Alcarràs, on l’agricultor Josep Estela va denunciar que la plaga ha danyat gairebé un centenar de presseguers en una finca de vint-i-cinc hectàrees de la zona de Montagut, dels quals molts no es podran recuperar. “S’enfilen per les reixes que envolten els arbres, unes mesures que ens suposen un cost d’entre 6 i un 10 per cent més en despeses de producció”, va explicar. D’altra banda, va explicar que els caus que excaven aquests animals també representen un risc, ja que el pes dels tractors pot enfonsar el terreny.

tracking