SEGRE

MUNICIPIS PATRIMONI

Troben una torre de defensa medieval durant unes obres en un poble de Lleida

Durant les tasques de restauració del Molí Fariner del Tomàs

La planta de la torre de defensa trobada a Torrebesses.

La planta de la torre de defensa trobada a Torrebesses.A.T.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els treballs de restauració del Molí Fariner del Tomàs a Torrebesses han descobert una torre de defensa. És una construcció de planta quadrada en la qual es poden observar els espais entre pedres o espitlleres per on es disparaven les ballestes. L’alcalde, Mario Urrea, va explicar que també s’ha trobat un túnel amb volta de pedra seca per on el molí desguassava després de moldre el blat. Urrea va indicar que la comesa de la torre de defensa era protegir el molí de possibles saquejos i va remarcar que dona un valor afegit a l’enclavament. La troballa es va produir a principis del mes passat i des d’aleshores ha estat objecte d’estudi.

L’ajuntament va adjudicar a primers d’any les obres per rehabilitar les restes de l’antic molí o Molí del Tomàs per obrir-lo al públic i explicar el procés d’elaboració de la farina.

La família Gort va cedir l’any 2019 aquesta propietat al consistori perquè es fes càrrec de les ruïnes i els donés un ús que revertís en la població. L’ajuntament compta amb una subvenció de 40.000 euros de la Diputació per abordar les reformes i la reconstrucció de l’estructura de l’edifici. També preveu actuar a la bassa d’aigua i a les conduccions que la portaven fins a la roda i la feien girar.

Segons va explicar Urrea, antany hi havia tres molins, un en el límit amb el municipi de Granyena de les Garrigues, un altre a la població i el que ara es recupera, a prop del límit amb Sarroca de Lleida, impulsats per l’aigua de diversos torrents..

La planta de la torre de defensa trobada a Torrebesses.

La planta de la torre de defensa trobada a Torrebesses.A.T.

tracking