SEGRE

REIVINDICACIÓ MEMÒRIA HISTÒRICA

Donen a l'Espai Lluís Companys una barana del pont d'Irun

Va ser el lloc en el qual el 1940 el president va ser entregat per la Gestapo a Franco, que el va afusellar || La consellera Ciuró diu que és un símbol contra el totalitarisme

La consellera de Justícia va presidir ahir l’acte a l’Espai Lluís Companys del Tarròs.

La consellera de Justícia va presidir ahir l’acte a l’Espai Lluís Companys del Tarròs.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, va afirmar ahir que “la història no la podem canviar però podem mantenir-la viva i donar-la a conèixer perquè les noves generacions siguin conscients del perill dels totalitarismes i valorin les llibertats democràtiques, avui qüestionades”. Ciuró ho va dir a l’Espai Lluís Companys del Tarròs, a Tornabous, durant la instal·lació al museu d’un fragment de la barana del pont Avenida d’Irun, on el president va ser entregat a la policia franquista el dia 29 d’agost de l’any 1940. Ciuró va agrair la donació a la Generalitat d’aquesta peça per part de l’ajuntament d’Irun, a instàncies de l’associació Kepa Ordoki-Memoria Historikoa Bidasoan, amb “un simbolisme molt especial”, paraules que també va utilitzar el president de la diputació de Lleida, Joan Talarn.

La consellera va afegir que “el mateix pont que per a Companys va suposar l’entrada a la seua sentència de mort, per a molts va ser la seua salvació.

Moltes persones van fugir de la barbàrie de la guerra i van buscar refugi a Catalunya, on la Generalitat, presidida pel mateix Companys, les va ajudar gestionant les seues necessitats bàsiques. Quina paradoxa més cruel”.

Es tracta d’una peça de 67 quilos de ferro fos que formava part de la barana de la passarel·la. L’element s’exposa acompanyat de diverses fotografies històriques i d’un text que explica la deportació del president Companys i la rellevància històrica del pont.

L’alcalde de Tornabous, David Vilaró, va assegurar que “aquesta peça és una gran oportunitat per a l’equipament i el municipi pel seu valor immaterial, com a peça representativa del patrimoni industrial i pel seu valor com a peça de l’exposició permanent de l’espai que permetrà donar un impuls més al nou rumb iniciat fa gairebé un any amb la firma d’un conveni entre diferents administracions”.

Un acord a què també va fer referència el president del consell de l’Urgell, Gerard Balcells. Per la seua part, Talarn va fer referència a la importància de continuar “defensant la llibertat i la democràcia” i va destacar que “aquesta barana és la memòria d’una història que encara no hem pogut tancar”. L’Espai Lluís Companys va ser inaugurat el 2014..

tracking