SEGRE

ARQUEOLOGIA INTERVENCIÓ

Arqueòlegs i estudiants excaven a la necròpolis tumulària d'Almenara

La nova campanya prepara estructures trobades al jaciment per restaurar-les

La campanya, conclosa divendres, es va allargar dos setmanes.

La campanya, conclosa divendres, es va allargar dos setmanes.LAIA PEDRÓS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un equip format per una desena d’estudiants d’arqueologia de diferents universitats i arqueòlegs professionals d’Iltirta Arqueologia va excavar durant dos setmanes i al sisè estiu consecutiu la necròpolis tumulària preibèrica d’Almenara, nucli d’Agramunt.

Òscar Escala, d’Iltirta Arqueologia, va explicar que aquest any la intervenció es va centrar a excavar els nous túmuls que van aparèixer en anteriors campanyes al sector dos de la necròpolis, amb l’objectiu de preparar-los per a la restauració quan hi hagi disponibilitat pressupostària.

La campanya va permetre trobar “restes òssies cremades, algun fragment de bronze i ceràmica encara que no urnes, que són l’estrella d’una intervenció en una necròpolis tumulària”, va detallar Escala. Val a recordar que el mes de juny passat es va dur a terme una campanya de restauració del jaciment.

La necròpolis tumulària preibèrica d’Almenara, que data dels segles VIII-VII aC, va ser descoberta per un veí de la localitat, Josep Balcells, als anys 70 del segle passat.

L’arqueòleg Joan Maluquer va impulsar una primera intervenció en la qual es van catalogar una desena de tombes. Actualment hi ha localitzades unes quaranta estructures tumulàries, de les quals més de trenta s’han excavat i una quinzena estan restaurades o en procés.

L’ajuntament d’Agramunt va decidir reprendre les excavacions a la necròpolis tumulària preibèrica d’Almenara per fer-la visitable al públic. Des de fa uns anys, arqueòlegs i voluntaris, sota la supervisió d’Iltirta Arqueologia, porten a terme aquestes excavacions durant un parell de setmanes entre els mesos d’agost i setembre. Durant el Cap de Setmana Ibèric, a l’octubre, està previst organitzar unes jornades de portes obertes.

tracking