SEGRE

MOBILITAT XARXA VIÀRIA

Provoquen allaus de roques per prevenir la seua caiguda sobre una carretera a Camarasa

La Diputació efectua voladures controlades per garantir la seguretat a l'inici del curs escolar || Incorpora tasques de vigilància per evitar despreniments en el manteniment de la xarxa viària

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Roques de gran mida van caure ahir sobre la carretera que comunica Camarasa amb els nuclis de Sant Llorenç de Montgai i Gerb. Es van desprendre com a conseqüència de voladures controlades, que tenen com a finalitat evitar que pedres soltes al pendent caiguin sobre els vehicles que circulen per aquesta via, propietat de la Diputació. La corporació provincial la va tancar al trànsit el 30 d’agost per dur a terme aquests treballs i espera reobrir-la abans de dilluns, a l’inici del curs escolar. Precisament, una de les línies de bus escolar de la Noguera haurà de circular-hi de dilluns a divendres a partir de la setmana que ve.

Un vídeo difós a través de les xarxes socials mostra la caiguda d’una roca gegantina que acaba rodant fins al pantà de Sant Llorenç. Fonts de la Diputació van indicar que formava part dels despreniments controlats, i fonts municipals i veïns de la zona van corroborar que havien estat informats d’aquests treballs. El responsable de l’àrea de Serveis Tècnics de l’ens provincial, Marc Baró, va explicar que, al començar les obres, els operaris van trobar més roques despreses del que s’esperava.

“Hem triplicat els torns de voladures per accelerar les obres i complir els terminis previstos”, va apuntar Baró, que va indicar que l’actuació inclou reparar els danys de la calçada com a conseqüència de la caiguda de pedres.

També contemplen analitzar l’estabilitat del pendent mitjançant tecnologia d’ultrasons i altres procediments. Així ho van explicar fonts de la Diputació, que van apuntar que les noves contractacions per a la conservació de la xarxa provincial de carreteres incorporen estudis dels pendents pròxims a les calçades, així com plans d’intervenció que permetin conservar-los en condicions de seguretat.

Cada empresa adjudicatària, van afegir, ha de portar a terme aquestes actuacions sota la direcció i supervisió de la Diputació..

S’ha de recordar que un gran despreniment sobre la carretera provincial entre Castell de Mur i Sant Esteve de la Sarga va provocar la mort de dos persones el 2018 i que, durant els últims anys, nombroses carreteres lleidatanes han tingut també caiguda de roques, des de vies municipals fins a altres de la Generalitat i estatals. Per la seua part, Ferrocarrils de la Generalitat desplega xarxes antiallaus i sensors per detectar la caiguda de roques als punts més conflictius de la línia de la Pobla, després de dos despreniments sobre les vies en un any que han danyat trens.

Mont-rebei, ja net i només a l’espera de retirar la maquinària

Els despreniments controlats per assegurar el pendent al costat de la carretera a Camarasa han coincidit amb la fi dels treballs per netejar el pas del congost de Mont-rebei i reobrir-lo després de l’allau de roques que el va tallar el novembre de l’any passat. Ahir mateix van finalitzar aquestes obres, que han inclòs estabilitzar el pendent i restablir el tram del sender que va quedar enfonsat.

Així ho van indicar fonts pròximes, que van apuntar que està previst que demà es retiri la maquinària utilitzada en les obres des del mes de juny passat. Van afegir que això requerirà l’ús d’un helicòpter. La disponibilitat d’aquesta aeronau condicionarà a partir de llavors l’avanç dels treballs. L’objectiu del consistori d’Àger és obrir els accessos del congost el cap de setmana que ve, deu mesos després del despreniment de grans roques del passat 12 de novembre (com va avançar SEGRE dimarts).

La seqüència de la caiguda de l’enorme roca des del cim del pendent fins al pantà de Sant Llorenç.

La seqüència de la caiguda de l’enorme roca des del cim del pendent fins al pantà de Sant Llorenç.SEGRE

tracking