SEGRE

ESPAIS NATURALS SEGURETAT

Mont-rebei reobre el sender turístic al cap de deu mesos després d'assegurar la muntanya

Un helicòpter retira el material i la maquinària utilitzats per consolidar el pendent del congost

L’helicòpter durant les maniobres executades ahir a primera hora de la tarda.

L’helicòpter durant les maniobres executades ahir a primera hora de la tarda.JORDI ECHEVARRIA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’empresa Infraestructures de Muntanya va finalitzar ahir els treballs per reobrir el sender turístic de Mont-rebei que ja va quedar operatiu durant la tarda. Va ser necessari un helicòpter per baixar la maquinària i el material utilitzat en l’actuació centrada a consolidar la paret del congost a Àger després d’estar deu mesos tancat per un despreniment que va tallar el camí natural excavat a la roca, segons van indicar responsables de la firma. S’ha de recordar que també va ser necessari aquest mitjà de transport per pujar-lo atesa la dificultat d’accessibilitat i dels treballs verticals per subjectar la roca.

Els operaris tornaran la setmana que ve per tensar els ancoratges de seguretat on es va produir la caiguda de roques i per fer les últimes comprovacions, que no suposaran tallar l’accés.

Per la seua banda, l’alcaldessa d’Àger, Mireia Burgués, va expressar satisfacció per la reobertura del camí després de deu mesos tancat i va indicar que quedarà pendent d’arreglar una part del sender també afectat per l’allau i on s’haurà de fer alguna intervenció, tot i que s’hi pot passar sense perill. Burgués va incidir que fan falta estudis geològics per determinar el risc d’allaus i prevenir-los.

L’allau de roques es va produir a mitjans de novembre del 2020 i la intervenció va començar el 31 de maig. Es va paralitzar durant el període de nidificació d’aus i es va reprendre el 19 de juny. El risc de caiguda de roques va obligar a aturar les activitats nàutiques pel congost vuit dies, del 26 al 30 de juliol i del 2 al 5 d’agost.

Així mateix, es va prohibir la navegació durant dos dies a causa del risc d’incendi per l’onada de calor de mitjans del mes passat.

El sender natural de Mont-rebei és un dels més freqüentats per turistes i, de fet, es treballa per evitar massificacions a l’enclavament tant per la part aragonesa com la de Lleida.

La Fundació La Pedrera és la propietària d’aquest espai natural protegit entre les províncies de Lleida i Osca.

Por que tornin les aglomeracions

La reobertura del congost de la Noguera Ribagorçana i la por de l’arribada massiva de visitants va fer que l’alcaldessa d’Àger incidís en la necessitat d’un pla d’usos que ja redacten les diputacions d’Osca i Lleida amb l’objectiu d’evitar aglomeracions a la zona.

L’helicòpter durant les maniobres executades ahir a primera hora de la tarda.

L’helicòpter durant les maniobres executades ahir a primera hora de la tarda.JORDI ECHEVARRIA

tracking