SEGRE

La Diputació de Lleida promou la millora de l'eficiència energètica d'edificis i infraestructures municipals

Un moment del ple de la Diputació d'aquest dijous.

Un moment del ple de la Diputació d'aquest dijous.Gerard Hoyas

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ple de la Diputació de Lleida celebrat aquest dijous ha aprovat inicialment el Pla de Cooperació per fer front a les despeses per a la certificació i qualificació energètica d'edificis pertanyents o utilitzats pels ajuntaments de la demarcació, que compta amb una partida de 508.200 euros. Segons descriu el Pla, la transició energètica és un dels set àmbits prioritaris del Projecte Estratègic per la Transformació Econòmica de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran 2020-2027. D'altra banda, durant la sessió corresponent al mes de setembre també s'ha llegit, per part de representants dels diferents grups polítics, una declaració institucional en favor de la població afganesa.

El projecte tractor número 6 per a la transformació econòmica de la demarcació de Lleida, Energia i món local té l'objectiu d'impulsar inversions de millora de l'eficiència energètica d'edificis, equipaments i infraestructures públiques, de generació i consum d'energies renovables mitjançant les fórmules d'autoconsum, consum compartit i comunitats locals d'energia, i de desplegament d'infraestructura de recàrrega i suport al vehicle elèctric. Una de les actuacions previstes en aquest projecte és incentivar que les administracions locals disposin de la Certificació Energètica d'Edificis en els termes que seran exigibles per accedir a les subvencions del Mecanisme Europeu de Recuperació i Resiliència (MRR).

En aquest sentit, les propostes d'intervencions s'han de definir en una reducció de com a mínim el 30% del consum d'energia primària no renovable i la millora d'almenys una lletra en la qualificació energètica en emissions de CO2 de l'edifici. Pel que fa a edificis que compten amb una qualificació energètica 'A' en emissions de CO2, les propostes de millora hauran de permetre assolir un salt d'una lletra en la qualificació parcial de la demanda tèrmica de l'edifici. En el cas que el document de recomanacions contempli propostes de renovació d'instal·lacions tèrmiques, aquestes hauran d'incorporar equips abastits per energia provinent de fonts renovables (solar tèrmica, geotèrmica, aerotèrmia i hidrotèrmia mitjançant bomba de calor o biomassa).

Declaració institucional en favor de la població afganesa

Durant la sessió plenària també s'ha llegit una declaració institucional en favor de la població afganesa. El text destaca el compromís de la institució amb els drets humans i la condemna de la presa de poder de l'Afganistan per part dels extremistes talibans; instar les institucions, autoritats i actors internacionals a exigir al règim talibà el màxim respecte als drets humans, i la coordinació de part de la Unió Europea d'una resposta unitària i que aculli refugiats procedents d'aquell país, respectant el dret internacional en matèria d'asil.

Així mateix, demana que l'estat espanyol, que ostenta la competència en matèria d'atorgament de l'asil i del pla de primera acollida, segueixi treballant per complir amb l'obligació de protecció internacional a les persones que fugen de l'Afganistan perquè la seva vida corre perill, i que intensifiqui les accions diplomàtiques per tal que aquestes persones puguin sortir del país.

Tributs i subvencions

D'altra banda, el Ple ha acceptat la delegació de la recaptació de les sancions de la Llei sobre el trànsit, circulació de vehicles a motor i seguretat viària corresponent als ajuntaments de les Borges Blanques, Alfarràs i Mollerussa. També s'ha donat llum verda a la resolució d'al·legacions i aprovació definitiva de les bases específiques per a la concessió de subvencions als ajuntaments de la demarcació de Lleida per a la redacció de projectes de promoció turística i per a la implementació de nous projectes de promoció turística o millora dels projectes ja existents de gestió municipal.

Suport a la candidatura als JJOO Pirineus-Barcelona 2030

Pel que fa a les mocions, la sessió ha aprovat -amb 22 vots a favor i un en contra- la presentada pels grups polítics del PSC i UA, de suport a la candidatura als Jocs Olímpics d'Hivern Pirineus-Barcelona 2030. També ha donat llum verda a la moció d'En Comú Podem per adoptar mesures que facin front a les conseqüències en mobilitat, lluita contra el canvi climàtic, treball i finançament municipal de la fi de les concessions de les autopistes. Així mateix, s'ha aprovat per unanimitat la moció de Cs per impulsar la demarcació de Lleida com a destí atractiu per a les empreses i la inversió després de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea.

El PSC reclama a Talarn la convocatòria de la mesa de seguiment del Pla de Rodalies Lleida

El grup del PSC ha exigit al president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, la convocatòria "immediata" de la mesa de seguiment del Pla de Rodalies Lleida. "Fa nou mesos que es va aprovar la constitució d’aquesta comissió, en el Ple de desembre de 2020 i encara estem esperant que l'equip de govern es decideixi a posar en marxa una eina clau per la vertebració del territori", ha dit el portaveu socialista Fèlix Larrosa. Així mateix, ha instat a "reclamar a la Generalitat que avanci en les gestions per unes millors comunicacions i connexions de l'Aeroport de Lleida- Alguaire amb l'estació de l'Alta Velocitat".

tracking