SEGRE

TURISME ESQUÍ

Boí Taüll serà pionera a Lleida a provocar allaus controlades prement només un botó

Serà la primera estació lleidatana a instal·lar als pendents sistemes de detonació activats per control remot || Preveu estrenar-los la temporada 2022-2023 per guanyar seguretat i escurçar tancaments de pistes

Imatge d’arxiu d’un sistema de detonació Gazex instal·lat a França.

Imatge d’arxiu d’un sistema de detonació Gazex instal·lat a França.GUILHEM VELLUT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Boí Taüll serà la primera estació d’esquí de Lleida a desencadenar allaus controlades només prement un botó. Ha fet els primers passos per incorporar la tecnologia coneguda com Gazex, basada en sistemes de detonació de gas inflamable que s’instal·len de forma permanent en pendents i s’activen per control remot quan l’acumulació de neu suposa un risc elevat d’allau.

El titular, l’empresa pública Ferrocarrils de la Generalitat (FGC), ha iniciat els tràmits ambientals per poder començar a desplegar-los l’any que ve i estrenar-los per a la temporada 2022-2023. Amb això espera guanyar seguretat per al seu propi personal i reduir el temps en què ha de tancar pistes per perill d’allaus.

El projecte en tràmit preveu instal·lar dos d’aquests aparells a la pica de Cerví de Durro, a uns 2.600 metres d’altitud. Les obres requeriran transportar els materials en helicòpter i suposaran una inversió de 200.000 euros.

En funció dels resultats, es plantejaran desplegar-ne més en altres punts de Boí Taüll. A la resta de Catalunya, l’estació de Vall de Núria va ser la primera a incorporar aquesta tecnologia, també present en alguns dominis esquiables d’Andorra i Aragó.

A les estacions lleidatanes, la major part de les allaus controlades es porten a terme amb explosius instal·lats a terra o llançats des d’un helicòpter. A Aran disposen d’una Daisy Bell, una campana suspesa d’un helicòpter que desencadena allaus amb detonacions de gas.

Paral·lelament, l’estació de la Ribagorça preveu inaugurar la pròxima temporada d’esquí substituint l’antic telecadira de Puig Falcó. Preveu desmantellar-lo i instal·lar al seu lloc el teleesquí Erta, actualment fora de servei malgrat que es troba en bon estat.

Baqueira instal·la un nou telecadira i un teleesquí a la zona de Beret

L’estació aranesa de Baqueira instal·la actualment un nou telecadira i un teleesquí a la zona de Beret. De fet, substitueix dos remuntadors (Pla de Beret i Clot der Os) per un telecadira de sis places i un telesquí.El projecte, autoritzat abans de l’estiu, preveu una inversió superior als sis milions d’euros i incorpora mesures correctores i de minimització de l’impacte paisatgístic.

La previsió és que el teleesquí Beret tingui un desnivell de 59 metres i una longitud de 445 i que segueixi el traçat de l’anterior telecadira Pla de Beret. Comptarà amb una capacitat de transport de 894 persones cada hora i una inversió estimada de prop de mig milió d’euros. Per la seua banda, el telecadira Clot der Os serà desacoblable de sis places i permetrà repartir millor els esquiadors a la zona de Beret i descongestionar el telecadira de la Reina. En aquest cas, la inversió supera el milió i mig d’euros.

França obre el debat sobre el passaport Covid a les pistes

Representants del Govern francès s’han mostrat partidaris d’exigir el passaport Covid als aficionats a l’esquí per accedir a les pistes d’esquí. Iniciatives d’aquest tipus ja s’han anunciat a Itàlia, Suïssa i Àustria. El certificat conforme s’està vacunat seria obligatori al comprar el forfet. Joaquim Alsina, gerent de la patronal de l’esquí a Catalunya, va descartar per ara aquesta mesura a les estacions locals per la seua complexitat. Es va mostrar optimista de cara a la temporada vinent després de l’última campanya, marcada per les restriccions a la mobilitat.

tracking