SEGRE

EMERGÈNCIES INUNDABILITAT

Les Valls d'Àneu tindran el 2022 sensors que avisaran de riuades almenys una hora abans

És una prova pilot d'un programa més ampli per monitorar les capçaleres de rius de tot el Pirineu || Hi destinen els diners pressupostats per al festival Doctor Music del 2019, que va quedar anul·lat

Vaques amb flotadors a Escalarre el 2019, com a protesta per la cancel·lació del festival Doctor Music.

Vaques amb flotadors a Escalarre el 2019, com a protesta per la cancel·lació del festival Doctor Music.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Mancomunitat de Municipis de les Valls d’Àneu instal·larà pluviòmetres i sensors a les capçaleres dels rius per detectar riuades. Aquest sistema s’implementarà l’any que ve i permetrà desallotjar les zones de risc per prevenir danys personals quan hi hagi un avís d’avinguda amb una antelació mínima d’una hora abans que arribi a la zona habitada. Els ajuntaments d’Alt Àneu, Espot, Esterri d’Àneu i la Guingueta, els quatre municipis que formen part de la mancomunitat, hi destinaran el pressupost que tenien previst per al Doctor Music Festival que havia de celebrar-se el 2019, i que va quedar finalment cancel·lat perquè estava previst celebrar-se en terrenys considerats inundables.

La inversió estimada arriba als 226.000 euros. L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), per la seua banda, ja ha emès un informe favorable per provar aquest sistema a la zona. Aquesta iniciativa és només una prova pilot d’un projecte més ampli que tutela la Diputació i que consisteix a monitorar els rius i barrancs del Pirineu a través de lectures reals sobre el territori i no de radars meteorològics, que s’han mostrat ineficaços en territoris d’alta muntanya per la poca fiabilitat del senyal que arriba.

De moment instal·laran set pluviòmetres i dos sensors als rius Escrita, Bonaigua i la Noguera Pallaresa

A l’espera que es liciti la redacció del projecte, la memòria explicativa d’aquesta prova pilot contempla instal·lar set pluviòmetres i dos sensors de nivell d’aigua repartits entre la capçalera del riu Noguera Pallaresa i els seus afluents Bonaigua i Escrita.

D’aquesta manera, quedaran vigilats els quatre municipis que formen part de la mancomunitat de les Valls d’Àneu, un territori altament sensible pel risc d’avingudes d’aigua i on es concentren fins a vuit càmpings. Joan Gurrera, enginyer de la consultora Urbeg que coordina el projecte per implantar el sistema d’alertes primerenques d’inundació (SAPI) als rius i barrancs del Pirineu, va explicar que la prova pilot “és fàcilment extrapolable” a la resta de capçaleres dels rius.

En aquest, sentit va citar poblacions com Llavorsí, Rialp o Sort, al Pallars Sobirà; o Martinet, a la Cerdanya, com a “zones altament vulnerables exposades a un grau elevat d’inundabilitat” en les quals seria “prioritari” aplicar el sistema SAPI. El projecte optarà als ajuts europeus Next Generation per poder implementar-ho a la resta del territori de muntanya.

tracking