SEGRE

SERVEIS

L'helicòpter de rescat amb base a Tírvia ha fet uns 260 serveis al Pirineu des de l'1 de juliol

Dels 365 dies de l'any aquest servei està uns 220 dies al Pallars i la resta de dies de menys risc a la Seu d'Urgell

L'helicòpter amb base a Tírvia, al Pallars Sobirà.

L'helicòpter de rescat amb base a Tírvia ha fet uns 260 serveis al Pirineu des de l'1 de juliolACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L'1 de juliol els Bombers de la Generalitat van incorporar al Pirineu un nou helicòpter de rescat amb base permanent i personal mèdic del SEM els 365 dies de l'any.

La nova base es va ubicar a l'aeroport de la Seu d'Urgell, i a l'heliport de Tírvia (Pallars Sobirà) els dies de més risc. A la pràctica dels 365 dies, uns 220 està a la base de Tírvia i la resta a la Seu d'Urgell.

Després de tres mesos de funcionament d'aquest sistema la valoració ha estat positiva per totes les parts (Bombers i SEM), amb més de 260 serveis realitzats al Pirineu i una setantena amb aquest helicòpter. Per Bombers i SEM ha suposat un salt qualitatiu en la resposta operativa en els rescats i les recerques al Pirineu.

Del canvi de model en el servei en destaquen dues millores: dotar el Pirineu d'una base permanent i incorporar un metge a totes les operacions de rescat.

Ricard Pérez, delegat del Govern a l'Alt Pirineu, ha explicat que els Bombers comptin amb una base permanent al Pirineu, operant principalment des de 2 punts (la Seu d'Urgell i Tírvia) és bo pel territori. Abans, aquest helicòpter era d'ús compartit entre Tírvia, on hi estava 220 dies l'any, i Sabadell, on tenia la base.

Ramon Ropero, cap territorial del SEM (Sistema d'Emergències Mèdiques) de l'Alt Pirineu, ha dit que gràcies a la incorporació de personal mèdic del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) a l'helicòpter des del primer minut de servei hi ha assistència sanitària en qualsevol rescat.

Aquest aparell està adaptat per a transportar una llitera, i té una capacitat per a 5 persones; el pilot més l'operador de grua, dos efectius del Grup d'Actuacions Especials (GRAE) dels Bombers de la Generalitat i el professional sanitari del SEM.

Així els Bombers de la Generalitat i el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) treballen conjuntament amb l'objectiu d'oferir una millor resposta operativa, coordinació i assistència sanitària en els rescats de muntanya.

Miquel López, cap dels GRAE de Bombers de la Generalitat, ha destacat la presència d'aquest servei d'helicòpter tot l'any al Pirineu amb la incorporació de l'heliport de la Seu al sistema i la incorporació d'un metge dins l'equip de rescat. Per López suposa un salt qualitatiu en la resposta operativa en els rescats i les recerques al Pirineu; la gran majoria al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

tracking