SEGRE

SANITAT PANDÈMIA

Polèmica a Aran sobre la vacunació d'un dels responsables del sistema sanitari

Josep Pàmies declara que aquest càrrec no està vacunat i el Conselh diu que la llei l'empara

Imatge d’arxiu de l’entrada de l’hospital de Vielha.

Imatge d’arxiu de l’entrada de l’hospital de Vielha.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La possibilitat que un dels responsables del sistema sanitari d’Aran rebutgi vacunar-se contra la Covid-19 és objecte de polèmica i preocupació a la Val. Aquesta controvèrsia ha sorgit arran de declaracions públiques de Josep Pàmies, horticultor sancionat per la difusió de pseudoteràpies i negacionista del coronavirus. En una entrevista publicada ara fa poc més d’un mes, va afirmar que aquest càrrec públic, metge i membre de la seua família, “no es vacuna” i que “marxarà si el pressionen massa” perquè ho faci.

La persona al·ludida, per la seua part, va declinar ahir fer qualsevol comentari en aquest sentit a SEGRE, apel·lant a la confidencialitat de les dades sanitàries personals i al seu dret a la intimitat.

El Conselh Generau té competències en matèria de Salut a la Val d’Aran, i en cada comunicat oficial sobre l’evolució de la pandèmia a la vall recalca “la importància de vacunar-se”. La polèmica sobre la vacunació o no d’aquesta persona, que ocupa un càrrec de responsabilitat en el sistema sanitari aranès, ha arribat a orelles dels membres de l’equip de govern. Tanmateix, han descartat des del primer moment fer qualsevol indagació sobre això.

La síndica d’Aran, Maria Vergés (UA), va recordar que, d’acord amb la legislació espanyola, ningú està obligat a vacunar-se, ni tampoc té obligació de comunicar si està o no immunitzat.

“Això és una qüestió que forma part de les dades personals de cadascú”, va dir Vergés, també responsable de l’àrea de Salut del Conselh. D’altra banda, va assenyalar que mesures específiques per als no vacunats, com l’exigència de sotmetre’s amb freqüència a tests PCR, només s’han aplicat fins a la data a treballadors de residències.

En canvi, altres països sí que han aprovat lleis que fan obligatòria la vacunació, encara que cadascú ho fa amb condicions diferents.

En qualsevol cas, Vergés va valorar que la decisió individual de no vacunar-se per part d’algun membre del personal sanitari d’Aran no es tradueix en risc per als pacients. “Tota la plantilla segueix de forma estricta les normes de protecció per evitar la propagació del coronavirus”, va recalcar la síndica.

Cada vegada més països obliguen el personal sanitari a immunitzar-se

França va ser un dels primers països a imposar aquest any la vacunació obligatòria per al personal sanitari, i el van seguir altres com Grècia i Itàlia. Aquests dos últims països preveuen fer extensiva aquesta exigència en altres sectors. Alemanya ha obert la porta a exigir immunitzar sanitaris, cuidadors i professors, i ha anunciat que deixarà de pagar les baixes als treballadors sense vacunar que hagin de guardar una quarantena. A Espanya, col·legis de metges han fet crides a vacunar-se entre els seus membres.

tracking