SEGRE

MEDI AMBIENT DEJECCIONS RAMADERES

La Generalitat ja controla on aboquen purins 190 cisternes equipades amb GPS a Lleida

Són més de la meitat de les que tenen geolocalització a Catalunya || És obligatori per transportar-los a més de 10 quilòmetres, per assegurar una aplicació correcta en cultius i evitar abocaments il·legals

Imatge d’arxiu d’aplicació de purins en finques agrícoles de la Noguera.

Imatge d’arxiu d’aplicació de purins en finques agrícoles de la Noguera.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Generalitat ja controla els trajectes d’unes 190 cisternes de purins equipades amb GPS a Lleida. Aquests dispositius de localització permeten verificar que les dejeccions s’apliquen de forma correcta com a fertilitzant en cultius i eviten abocaments il·legals. Les comarques lleidatanes concentren més de la meitat de les 340 cisternes controlades via satèl·lit que funcionen a Catalunya, segons dades del departament d’Acció Climàtica.

Totes les que transporten purins a més de deu quilòmetres de les granges on els recullen tenen l’obligació d’incorporar aquesta tecnologia. El Govern ha iniciat aquest mateix mes una prova pilot a la Segarra i la Noguera per comprovar si es compleix la normativa i sancionar qui la infringeixi.

La majoria d’aquestes cisternes transporten els purins de diferents explotacions ramaderes. Cada granja té un codi propi que permet distingir la procedència dels purins i determinar si les finques on els apliquen formen part del pla de gestió de dejeccions que té autoritzat l’explotació. Segons la conselleria, un total de 3.162 a Lleida disposen actualment d’un d’aquests codis per fer-los servir en cisternes amb GPS quan ho necessitin.

Aquest procediment, establert el 2016, ha anat avançant en els anys posteriors a les comarques lleidatanes. El primer any, els dispositius registraven els recorreguts de les cisternes, mentre que el 2017 van començar a transmetre’ls directament a la Generalitat. L’any 2018 hi havia setanta cisternes amb GPS a les comarques lleidatanes i tot just una dotzena de granges registrades per utilitzar-les. La xifra ha anat en augment fins ara.

Des de començament d’any, s’han traçat mitjançant GPS les rutes que han recorregut en cisternes 240.000 metres cúbics de purins procedents de 353 granges a les comarques lleidatanes. Això suposa 966.370 quilos de nitrogen. L’any passat van ser 350.000 metres cúbics de dejeccions de 314 granges, amb 1.469.748 quilos de nitrogen.

La dada

353 granges a Lleida. Són les que han fet servir cisternes amb GPS des d’inicis d’any a Lleida, i n’hi ha 3.162 amb els codis necessaris per a això.

240.000 metres cúbics de purins. Gestionats a través de cisternes amb GPS des de començaments d’any a Lleida. El 2020 van ser uns 350.000 metres cúbics.

Examinen cisternes a la Noguera i la Segarra

Agents rurals examinen cisternes dedicades al transport de purins a les comarques de la Noguera i la Segarra. Ho fan en el marc d’un pla pilot que el departament d’Acció Climàtica de la Generalitat ha posat en marxa aquest mes, quan l’aplicació de purins en finques agrícoles es reactiva després dels mesos d’estiu. Segons fonts de la conselleria, l’objectiu és desenvolupar una metodologia que permeti verificar si les cisternes s’ajusten a la normativa, per després estendre aquest procediment a tot Catalunya.

Així, els agents comproven si les cisternes necessiten portar dispositius GPS (no és necessari per a les que fan trajectes de menys de deu quilòmetres). També inspeccionaran altres exigències de la normativa relativa a les dejeccions ramaderes, com si les cisternes porten conductímetres per calcular la concentració de nitrats als purins.

Addicionalment comprovaran si el sistema per aplicar-los injecta els purins a la terra o els aboca al nivell del terra. Els antics plats i vanos estan actualment prohibits.

tracking