SEGRE

PROJECTES FAUNA

Part de l'abocador del Pallars Jussà es convertirà en observatori d'aus

Un sector que el consell clausura a l'estar ple i dedicarà a albirar aufranys

Imatge d’arxiu de l’abocador de Fígols al Jussà.

Imatge d’arxiu de l’abocador de Fígols al Jussà.C. C. JUSSÀ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El consell del Pallars Jussà preveu instal·lar un observatori d’aus als terrenys que ara ocupen dos vasos de l’abocador intercomarcal de Fígols, que rep les escombraries d’aquesta comarca, del Sobirà, la Ribagorça i Aran.

Es tracta d’un sector que ha esgotat la seua capacitat i que l’ens comarcal està clausurant. El gerent del consell, Josep Ardanuy, va explicar que en aquesta zona hi ha una població important d’aufranys, una espècie poc comuna a Catalunya, de la qual es tenen comptabilitzats al voltant de 40 parelles al Jussà i la Ribagorça aragonesa.

S’alimenta de les restes d’animals morts i també de les escombraries orgàniques d’abocadors. El 75% dels exemplars reproductors es concentren al Pallars, la Ribagorça i alguns a la Noguera.

A més de l’observatori d’aus també es contempla la instal·lació d’un punt d’alimentació per atreure aquestes aus i altres com voltors. Aquesta iniciativa compta amb la col·laboració d’aficionats a la fotografia i l’ornitologia. Ardanuy va apuntar que l’observatori quedarà totalment integrat al paisatge. Amb la clausura d’aquest sector de l’abocador es recuperaran més de 3.000 metres quadrats, que és el que ocupaven els dos vasos, fora de servei des de fa més d’un any. Les obres de segellament preveuen una inversió de 300.000 euros finançats per l’Agència de Residus de Catalunya (ARC).

Planta de selecció de residus

D’altra banda, la Generalitat està estudiant possibles ubicacions per a una planta de selecció de residus al Pirineu. L’estudi ha de concloure quina és la més idònia, ja sigui als Pallars, l’Alta Ribagorça o a la Vall d’Aran. Aquesta mateixa setmana es va informar els consells sobre aquesta fase prèvia a la construcció de la planta de selecció.

tracking