SEGRE

ENERGIA RENOVABLES

Gairebé 350 noves plantes d'autoconsum solar aquest any i ja són prop d'un miler

Pujades en els rebuts de la llum, subvencions i rebaixes fiscals afavoreixen que proliferin a un ritme cada vegada més ràpid les plantes solars per a l'autoconsum, de manera que a Lleida aquest any se n'han instal·lat gairebé 350 de noves i freguen en total el miler. A més, els ajuntaments bonifiquen instal·lar-les i fins i tot les promouen.

Panells solars per a autoconsum elèctric en una granja de la comarca del Segrià.

Panells solars per a autoconsum elèctric en una granja de la comarca del Segrià.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Un total de 348 plantes solars per a l’autoconsum elèctric dels seus propietaris han entrat en servei des de començament d’any a Lleida. Així es desprèn de les últimes dades de l’Institut Català de l’Energia (Icaen), que corroboren la forta tendència a l’alça d’aquestes instal·lacions. Les d’aquest any són el 37% de totes les que funcionen a les comarques lleidatanes.

El nombre voreja ja el miler, al passar de les 572 al tancament de l’any passat a les 922 actuals, majoritàriament a les teulades de granges, naus industrials, edificis públics i habitatges. En total sumen una potència instal·lada de tretze megawatts i la seua producció anual equivaldria al consum de 5.800 famílies.

Les constants pujades del preu de la llum, que ha assolit diversos rècords històrics en els últims dos mesos, afavoreixen la proliferació d’aquestes instal·lacions. Les promouen empreses, administracions i cada vegada més particulars, de forma individual o a través de compres col·lectives de panells. La inversió per construir-los s’amortitza amb l’estalvi energètic que suposen en els seus primers anys de funcionament (en períodes que poden oscil·lar entre tres i set anys). A això se sumen altres incentius, que van des de bonificacions fiscals fins a subvencions directes.

Cada vegada més ajuntaments lleidatans ofereixen bonificacions en l’IBI o en l’impost d’obres (ICIO) als veïns que instal·lin panells solars en edificis de la seua propietat. Gimenells, Tarrés, Guissona, Pinós, Fulleda, Torrefarrera i Alòs de Balaguer són alguns dels municipis que han incorporat aquestes rebaixes a les seues ordenances fiscals.

Així mateix, nombrosos consistoris promouen projectes d’autoconsum solar en edificis públics, mentre que una de les línies de subvencions dels fons Next Generation de la UE reserva 8,6 milions per a aquestes iniciatives a Catalunya. L’avenç de l’autoconsum d’energia solar contrasta amb l’aturada dels projectes per a més d’un centenar de centrals fotovoltaiques i quaranta parcs eòlics a Lleida. Els promotors esperen la nova normativa que la Generalitat ha anunciat per a l’octubre.

Impulsen una comunitat energètica a la Bordeta

Veïns de la Bordeta volen impulsar un projecte de comunitat energètica a través d’una nova entitat amb la qual els socis gestionarien tot el cicle energètic: la producció, l’emmagatzemament i el consum i fins i tot la comercialització. Els seus impulsors van explicar ahir el projecte a veïns al Centre Cívic i una trentena de persones ja estan interessades a formar-ne part.

“Es poden combinar diferents energies d’origen renovable, malgrat que la fotovoltaica amb plaques solars és la més fàcil d’implantar i la més comuna”, va explicar un dels seus impulsors, Xavi Hernández, que va afegir que, “quan creem l’entitat, decidirem si s’ha de pagar una quota inicial, una de simbòlica o cap, encara que dependrà dels ajuts de les administracions”. L’objectiu és l’autoproveïment total per a la llar, un comerç o una empresa.

Xavi Hernández va assenyalar, d’altra banda, que la idea era fer-ho a tota la ciutat, però la llei limita a cinc-cents metres de ràdio el punt de producció per a l’autoconsum compartit.

Panells solars per a autoconsum elèctric en una granja de la comarca del Segrià.

Panells solars per a autoconsum elèctric en una granja de la comarca del Segrià.SEGRE

tracking