SEGRE

SERVEIS PROVEÏMENT

La Segarra negociarà amb l'ACA el preu de l'aigua de boca del canal

El de la connexió provisional amb el Segarra-Garrigues, en servei aquesta setmana, serà de 0,38 €/metre cúbic || Primera reunió divendres per debatre la tarifa

La connexió del proveïment amb el canal serà al costat de l’aqüeducte de Ratera.

La connexió del proveïment amb el canal serà al costat de l’aqüeducte de Ratera.X.SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Responsables del consell de la Segarra es reuniran divendres amb el director de l’Agència Catalana de l’Aigua, Samuel Reyes, per debatre el preu de l’aigua de la conducció definitiva del Segarra-Garrigues a la comarca que es preveu que entri en funcionament el 2023. Serà una presa de contacte, va explicar el president del consell, Francesc Lluch, ja que la reunió definitiva tindrà lloc a Cervera el dia 4 de novembre. També es debatrà el punt de connexió previst amb el canal principal, ja que la conducció provisional, que entra en funcionament aquesta setmana (vegeu SEGRE de dissabte), està connectada a la xarxa de reg. Segons el responsable d’Aigües del consell, Xavier Pintó, la connexió al canal principal serà al costat de l’aqüeducte de Ratera.

La conducció provisional funcionarà fins al març, quan tornaran a connectar-se al Canal d’Ur-gell. L’aigua d’aquesta connexió es pagarà a 0,38 euros el metre cúbic. El consell vol per a la conducció definitiva un preu intermedi entre l’aigua de reg (0,10 euros el metre cúbic) i l’aigua agroindustrial (0,35). El problema rau en el fet que no hi ha un preu específic per a l’aigua de boca. Segons Pintó, “al ser un element de primera necessitat hauria de penalitzar-se el mínim possible”.

El preu de l’aigua provisional és més car que el del Canal d’Urgell (0,29), però sumant-hi els costos d’impulsió i manteniment de les instal·lacions permetrà un estalvi anual de 150.000 euros. La connexió que entra en servei aquesta setmana permetrà que els quatre pobles d’Ossó de Sió (Ossó, Bellver, Castellnou i Montfalcó), que fins ara rebien l’aigua per a ús domèstic directament de l’estació de bombatge de la vall del Sió de Ratera sense potabilitzar, tinguin accés per primer cop a l’aigua tractada a partir d’aquesta setmana. La remodelació de la xarxa d’Ossó de Sió va començar el gener per posar a punt una conducció obsoleta instal·lada als anys 90.

Aquestes 4 poblacions i també les Pallargues van quedar inicialment al marge de la planta potabilitzadora de Ratera i es proveïen directament des de la portada de la vall del Sió. Si bé són les poblacions més properes a la potabilitzadora quan es va dissenyar la conducció, només es va construir cap al nord i l’est de la comarca. Ara, la conducció està totalment renovada i també el traçat sobre el terreny és nou i connecta a la fi amb la planta de tractament. La portada del Segarra-Garrigues permetrà que deixin de beure de l’Urgell.

tracking