SEGRE

MUNICIPIS ENERGIA

Pla perquè aquest poble de Lleida sigui el primer de Catalunya a autoproveir-se amb renovables

Projecte de la Universitat de Lleida i l'ajuntament || L'objectiu és que 152 cases abandonin l'ús d'energies fòssils i les substitueixin per sostenibles, per a la qual cosa es demanaran fons de la UE

El complex que la UdL ha instal·lat a les velles escoles per verificar que el projecte és viable.

El complex que la UdL ha instal·lat a les velles escoles per verificar que el projecte és viable.J.T.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Universitat de Lleida i l’ajuntament d’Almatret projecten convertir aquesta població del Segrià en el primer municipi de Catalunya capaç d’autoproveir-se només amb energies renovables. Així ho va assegurar ahir la responsable d’aquest programa a la UdL, Lluïsa Cabezas.

El municipi acull dos plantes solars i tres parcs eòlics que produeixen més de 110 megawatts dels quals Almatret només en necessita 0,5. Les centrals fotovoltaiques proveeixen la població a través de la xarxa elèctrica local, però, segons l’alcalde, Jordi Tarragó, això no és suficient. Per aquesta raó, s’impulsa aquesta iniciativa a fi de crear les instal·lacions que generin l’energia necessària perquè el poble sigui autosuficient.

L’objectiu, segons Cabezas, és suprimir gradualment l’energia fòssil (gas i gasoil) per a calefaccions i aigua calenta de totes les cases, empreses i serveis utilitzant energia solar i biomassa, principalment, procedent dels purins, compostatge i residus agrícoles.

Cabezas va explicar que ja s’han posat en marxa dos plans pilot amb prototips de plaques solars finançats per la UE per subministrar energia amb què es porta treballant des del 2017 per verificar que el procés és viable.

Un està ubicat a les antigues escoles i un altre, al costat de l’antiga casa del metge. De fet, aquest últim ja s’està connectant i monitorant i podria proveir alguns habitatges de la zona per activar l’aire condicionat, calefacció i aigua calenta, va indicar.

Pel que respecta al de les antigues escoles, està pendent que el Centre d’Interpretació de l’Energia (CIE), que es preveu construir a l’immoble, sigui una realitat l’any vinent (vegeu el desglossament)..

Almatret té poc més de 300 veïns i un total de 328 cases de les quals 64 estan buides, 152 d’habitades i 112 són segones residències.

Aconseguir que cada habitatge fix elimini les calderes i sistemes que funcionen amb carburants és l’objectiu dels pròxims dos anys. Per a això, l’ajuntament compta amb sol·licitar els fons europeus Next Generation per a la recuperació econòmica per la Covid destinats a municipis de menys de 5.000 habitants que promouen la instal·lació d’energies renovables, ja que poden cobrir un percentatge molt elevat del cost de les instal·lacions.

Tarragó va remarcar que el consistori persegueix que cada casa habitada tingui la seua pròpia instal·lació d’energia renovable i instal·lar carregadors per primar la substitució del parc mòbil per vehicles elèctrics.

Aquesta transformació pot suposar un desemborsament en un primer moment, però una vegada costejada és molt més rendible que els carburants i molt més neta, per la qual cosa també es contribueix a eliminar emissions a l’atmosfera..

El primer concurs va quedar desert a causa de la problemàtica que suposa per a les empreses proveir-se de matèries primeres en un període establert per contracte. La inversió és de 300.000 euros que se sufragaran amb ajuts del Pla d’Obres i la Diputació. L’ajuntament espera que el Govern prorrogui el termini per obtenir les subvencions del PUOS.

Adjudicació negociada del Centre d’Interpretació de l’Energia L’ajuntament preveu posar-se en contacte la setmana vinent amb diversos constructors per adjudicar de forma negociada les obres del Centre d’Interpretació de l’Energia a les antigues escoles.

tracking